Ordu Etnografya Müzesi

Ordu Etnografya Müzesi; Ordu’nun Altınordu İlçesi, Selimiye Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Yığma yapım sistemiyle inşa edilen yapıda taş malzeme kullanılmıştır. Yapının doğu ve kuzey cepheleri yola cephedir. Güney ve batı cepheleri ise bahçe içerisinde bulunmaktadır. Doğu batı doğrultusunda eğime oturmuş olan yapı, bir zemin kat ve iki normal kattan oluşmaktadır. Paşaoğlu Konağı adıyla anılan yapı, 1896 yılında, İstanbullu bir ustaya, Paşaoğlu Hüseyin Efendi tarafından yaptırılmıştır.

Konak, toplam 625 m2’lik alan üzerinde inşa edilmiştir ve konağın taşları Ünye’den, ahşap malzemesi ise Romanya’dan getirtilmiştir. Yapının zemin kat girişi doğu cephesinde yer almaktadır. Giriş kapısı tek kanatlı, ahşap ve taş söveldir. Kapı üzerinde ahşap işlemeler mevcuttur. Yapının birinci normal katına kuzey, güney ve batı cephelerinden üç adet girişi bulunmaktadır.

Kuzey cephesi giriş kapısı demirden, çift kanatlı ve basık kemerlidir. Giriş açıklığının her iki yanında sütunceler bulunmaktadır. Sütuncelerin başlıkları bitkisel motiflidir. Sütuncelerin hemen üzerinde, basık kemeri taşıyan lento bulunmaktadır. Kemer ve lento dışa taşkın olup taş işlemeye sahiptir. Kapı açıklığı ile lento ve sütunceler arasında kalan alınlıkta kalem işi süslemeler bulunmaktadır.

Kuzey cephesi normal kat giriş kotuna doğudan uzanan iki kollu merdiven ile çıkılmaktadır. Bu cephede girişin hemen üzerinde yer alan ikinci normal katın balkonu bulunmaktadır. Bu balkon girişe saçak oluşturmuştur. Balkon iki adet sütun ile taşınmaktadır. Sütun başlıkları bitkisel motifli taş işçiliğine sahiptir. Normal kat güney ve batı cephesi aynı olup giriş açıklıkları tek kanatlı, düz silmeli ve taş çerçevelidir. Yapının tüm pencereleri giyotin ve dikdörtgen formludur. Pencereler dışa taşkın taş çerçevelidir.

Pencere üzerindeki lentolar ve çerçeveler profillidir. Üst örtüsü düz çatıdır. Çatının çevresi profilli şebekeyle çevrilmiştir. Yapının cepheleri sıva üzeri boyalıdır. Kat aralarında taş silme geçmektedir. Silmeler yoğun taş işçiliğine sahiptir. Yapı, 1982 yılında kamulaştırılmış, 1987 yılında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü Ordu Paşaoğlu Konağı ve Etnografya Müzesi olarak hizmet vermeye başlanmıştır. Günümüzde halen aynı işlevde kullanılmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir