Ordu: Cıngırt (Kalesi) Kayası

Cıngırt (Kalesi) Kayası; Ordu’nun Fatsa İlçesi, Yapraklı Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Cıngırt Kayası Arkeolojik Yerleşim Alanı, tepe üzerinde ormanlık bir alan içerisinde yer almaktadır. Korunaklı bir tepede konumlanan alanda bir kale yapısı olabileceği ileri sürülmüştür, ancak herhangi bir kale yapısına rastlanmamıştır.

Literatür çalışmalarına göre, tek ya da çok sayıda kayaya oyulmuş tünel şeklinde yerleşmeler, M.Ö. 301-63 yılları arasında yaygın olarak kullanılmıştır. Yapılan çalışmalarda, alan içerisinde basamaklar, nişler, bir adet dehliz ve lahit mezar şeklinde üç adet taş oyması tespit edilmiştir. Ayrıca bazı alanlarda taş yol döşemesi bulunmuştur.

Yüzeyde çatı kiremit ve seramik parçaları bulunmuştur. Bu parçaların Orta Çağa ait parçalar olduğu ileri sürülmektedir. Alan 1995 yılında 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescil edilmiştir. Alanda 2012-2014 yılları arasında bilimsel kazı çalışmaları gerçekleştirilmiştir.

Yoğun olarak yerleşim yerinin zirvesinde yürütülen kazı çalışmalarında elde edilen bilgilere göre, Cıngırt Kayası’nın VI. Mithradates Dönemi’nin Phrourion karakterli yerleşimlerinden birisi olabileceği önerilmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir