Nevşehir: Ağıllı Yazılı Kaya

Yazılı Kaya; Nevşehir’in Acıgöl İlçesi’ne bağlı Ağıllı Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım mümkündür.

Ana kayanın yüzü düzeltilerek  “Hitit Hiyeroglif” yazısı ile 8 satırlık bir kitabe yazılmıştır. Yazıt İstanbul’da yaşayan Alman Öğretmen Rudolf Fraz tarafından 1908 yılında bulunmuştur. Hitit Hiyeroglifi  işaretlerinden oluşan anıtta el, ayak, baş, kol, bacak gibi insan organları,kuş, hayvan başları ve birçok şekiller bulunmaktadır.

Topada yazılı kayasının Geç Hitit döneminde (M. Ö. 738-730 yazıldığı tahmin edilmektedir. Bu dönem Nevşehir-Niğde-Kayseri illerini içine alan bölgenin adına ‘Tobal Ülkesi’ deniliyordu. Topada Yazılı Kaya Anıtında, Tobal Kralı Wasusarmas’ın  kendisine düşmanca davranan sekiz krala karşı  yaptığı mücadele anlatılır.

Yazıttı tek bir kahramanın yaptığı mücadele ile birlikte, değişik yörelerde pek çok kişinin yer aldığı ve üç yıl süren bir savaş konu edildiğinden metin oldukça uzundur. Metin 400 kelimeden oluşur.

Bu kelimelerin bir çoğu erozyon ve insanların yaptığı tahribatlardan dolayı yok olmuştur. Yazıtın bazı yerleri bu nedenle tam olarak anlamlı bir cümle oluşturmaz. Yazıtın son bölümünde nasihat, beddua ve yazıtı kayaya kazıyan kişinin adı yer almaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir