Muş: Hamurpet (Akdoğan) Gölü

Hamurpet (Akdoğan) Gölü; Muş’un Varto İlçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Göl, 2200 rakımında birbirine kıyısı ve kısmı bağlantısı olan 2 gölden oluşmaktadır.

Tatlı su yapısına sahip göle Bulanık ilçesi üzerinden de 70.0 km lik bir güzergahla ulaşılabilir. Alan fauna bakımından ziyade doğal yapısı ve tabii güzellikleri ile ön plana çıkmaktadır. Sulak alan bir çukur içerisinde oluştuğundan kıyı kesimi düzlükten oluşmamaktadır. Kıyıdan itibaren yükselti başlamaktadır. Düzlük kıyılarda az miktarda sazlıklar gelişmiştir. Göl etrafındaki meşe ve ardıç birlikleri göle kadar inmektedir.

Akdoğan Gölleri, Büyük Akdoğan ve Küçük Akdoğan olmak üzere iki ayrı tatlı su  gölünden oluşmaktadır.  Büyük Akdoğan Gölü  Karaçoban ilçesinin güneybatısında bulunan Göztepe ve Akdoğan Dağları’nın batı yamacında bulunmaktadır. Deniz seviyesinden 2153 m. yüksekte olan gölün derinliği 21 m. dir.

Gölün her tarafı dik kayalar ile çevrili haldedir.  Derinliği Küçük Akdoğan Gölü’nden daha az olduğu için rengi yeşildir. Küçük Akdoğan Gölü  Büyük Akdoğan Gölü’nün güneyinde yer almaktadır. Deniz seviyesinden 2216 m. yüksekte olan gölün derinliği 47 metreyi bulmaktadır. Derinliği nedeni ile gölün rengi mavidir. Dibinden Büyük Akdoğan’a doğru akıntısı vardır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir