Muhalefetin Sunduğu 3 Bin 845 Kanun Teklifi Gündeme Dahi Alınmadı

Meclis’in 27. dönemini kapsayan 5 yıllık sürede sürede muhalefetin 3 bin 845 kanun teklifinden hiçbiri yasalaşmadı. AK Parti tarafından sunulan 366 tekliften 255’i yasalaşırken, kalan teklifler ise komisyon ve Genel Kurul gündeminde yer alıyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adıyaman Milletvekili Abdurrahman Tutdere tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin (TBMM) çalışmalarına ilişkin verilen soru önergesi yanıtlandı. TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç tarafından yanıtlanan önergeye göre Meclis’in 27. dönemini kapsayan 5 yıllık sürede sürede muhalefetin 3 bin 845 kanun teklifinden hiçbiri yasalaşmadı.

Söz konusu kanun teklifleri gündeme dahi alınmazken, AK Parti’nin iktidar ortağı da ambargo ile karşılaştı. MHP tarafından hazırlanan 296 kanun teklifinin hiçbiri gündeme alınmadı. Bu dönemde AK Parti tarafından sunulan 366 tekliften 255’i yasalaşırken, kalan teklifler ise komisyon ve Genel Kurul gündeminde yer alıyor.

Kanun teklifleri

Sözcü’den Deniz Ayhan’ın haberine göre CHP’nin 3 bin 9, Halkların Demokratik Partisi’nin(HDP) 443, İYİ Parti’nin 301, Memleket Partisi’nin 30, Zafer Partisi’nin 13, Türkiye İşçi Partisi’nin (TİP) 11, BBP’nin 8, Saadet Partisi’nin 7 ve Demokrat Parti’nin 5 kanun teklifi gündeme alınmadı. Ayrıca, bağımsız milletvelleri tarafından verilen 18 kanun teklifi de gündeme alınmadı.

AK Parti tarafından gündeme alınmayan kanun teklifleri arasında; elektrik, su ve doğal gazdan KDV alınmaması ve KYK borçlarının silinmesini içeren teklifler de yer aldı.

‘Komisyonlarda bekletiliyor’

Soru önergesine yanıt verilen CHP’li Tutdere, “CHP olarak verdiğimiz 3 bini aşkın kanun teklifimizin hepsi ilgili komisyonlarda bekletilmekte, gündeme dahi alınmamaktadır. İşçi, memur, esnaf, köylü, öğretmen, öğrenci, kısacası 84 milyon yurttaşımızı yakından ilgilendiren ve hayatını kolaylaştıracak olan binlerce kanun teklifimiz sümen altı ediliyor. Vatandaşlarımızın refahını artırmak, hayatlarını kolaylaştırmak için verdiğimiz kanun tekliflerimiz Meclis’te çoğunluğu elinde bulunduran Cumhur İttifakı tarafından dikkate alınmıyor. Yürütmenin denetlendiği, yasaması güçlü, adaleti bağımsız ve güçlü sistemi yeniden inşa edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir