Muğla: Tersane Adası

Tersane Adası; Muğla’nın Fethiye İlçesi sınırları içerisinde yer alan Göçek Körfezi’ndedir. Tersane Adası’na derin bir kanaldan geçerek ulaşılıyor.

Osmanlı döneminde tersane olarak ta kullanılmıştır. Adını buradan almaktadır. Tersanenin kalıntıları günümüzde hala bulunmaktadır. Geçmişte küçük gemilerin yapım, bakım ve onarımlarının yapıldığı bir tersaneymiş. Adada mübadele sonrasında boşaltılmış eski Rum evleri bulunmaktadır.

Tarihsel kaynaklara göre ada geçmişte Telandria ismiyle iskân edilmiş. Bizans döneminde de denizcilerin Fethiye Körfezindeki en güvenli sığınaklarından birisiymiş. Lozan Anlaşmasından sonra, 1922 mübadelesiyle boşaltılarak, sakinleri Yunanistan’a göç etmiş. Tersane Adası üzerinde erken Roma dönemine kadar uzanan fakat çoğunluğu Akdeniz mimarisi özelliği taşıyan, çok sayıda bina kalıntısı bulunmaktadır. Ayrıca bir de gözetleme kulesi vardır.

12 adalar turlarının uğrak yerlerinden olan adada günümüzde hayvancılık ve ziraat ile uğraşan birkaç aile yaşamaktadır. Ayrıca kıyıda hizmet veren küçük ama şirin restoranıyla, üzerinde balıkçıların Yaz Limanı ve Kış Limanı olarak adlandırdıkları iki ayrı korunaklı koyu ile yatçılar için bölgenin en güvenli yeridir. Adanın doğu tarafındaki demirlemeye elverişli ve korunaklı diğer koy ise yaz limanı adıyla biliniyor.

Tersane Adasının kuzey batı yakasında iyi korunmuş bir doğal liman vardır. Bizans dönemin de burada bir tersane olduğu söylenmektedir. Sahildeki yıkıntılar arasında bir çok ev kalıntısına da rastlanır. Ada çanak görümündedir. Kıyıda tek tük palmiyeler, zeytin ağaçları ve bol miktar da keçi bulunur. Diğer bir koyda kuzeye bakan kısımda yer alan girintidir. Yazlık liman adı verilen bu koyda demirleme için elverişlidir.

100 Metre genişliğindeki derin ve temiz kanaldan geçilerek yosunlu balçık zemine 5 metre derine demirleyip güneydoğu yönünde tekne bağlanır. Limanın tüm doğu ve kuzeydoğu kısımları kayalar ve batık rıhtım duvarları nedeniyle uzak durulması gereken yerlerdir. Demirleme yeri sadece kuzeybatıya açıktır. Limanın kuzeydoğu girintisindeki çeşmeden temiz su akmaktadır. Sahilde restoranlar vardır. Tepeler ise gün batımını seyretmek için oldukça idealdir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir