Muğla: Milas, Gümüşkesen Mezar Anıtı

Mezar Anıtı: Muğla’nın Milas İlçesi, Gümüşkesen Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür.

Mimari olarak antik çağlarda, dünyanın yedi harikasından birisi sayılan Halikarnas Mausoleumu’nun küçük bir örneği olması açısından önemlidir. Antik Roma nekropolünün en gösterişli yerine yapılan anıt, ancak kente büyük hizmetleri geçen bir şahıs, soylu veya yönetici bir aileye ait olmalıdır.

Mezar anıtı; muhteşem taş işçiliği ve plan şeması ile Roma’nın Antoninler Sülalesi’nin hükümdarlık dönemi olan MS 2. yüzyılda yapılmıştır. Gömü odası olan alt kat, peristilli ikinci kat ve piramidal çatı olmak üzere üç bölümden oluşur. Alt katın duvarları düzgün yontulmuş büyük mermer bloklarla inşa edilmiştir.

Duvar örgüsü Baltalı Kapı’nın duvar örgü tekniğiyle aynıdır. Anıtın çatısı baştan sona kabartma bitkisel ve geometrik motiflerle süslenmiştir.
Roma dönemi eseri olan Gümüşkesen Mezar Anıtı, UNESCO’nun “Dünya Kültür Mirası” listesine alınması için girişimler yapılmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir