Metabolizmanızı Yavaşlatan Altı Kötü Alışkanlık

Sağlıklı ve aktif bir metabolizma, daha fazla kalori yakmanızı sağlayarak kilo vermenizi sağlar. Metabolizma hızınız yaktığınız kalori miktarını belirler, ayrıca kan şekeri, kolesterol, trigliserit ve tansiyon seviyenize dikkat ederek vücuttaki dengenin korunmasına yardımcı olur.

Haber Merkezi / Hepimiz metabolizmayı hızlandırmanın çeşitli yollarını biliyor olsak da bilmediğimiz şey, metabolizmanızı yavaşlatacak basit şeyler/alışkanlıklar. İşte metabolizmanızı yavaşlatabilecek altı kötü alışkanlık;

Çok az yemek;

Birçok insan, daha az kalori almanın kilo vermelerine yardımcı olacağı konusunda yaygın bir yanılgıya sahip. Ancak az kalori alımının metabolizmayı yavaşlatabileceğini bilmek sizi şaşırtacaktır. Kilo vermek için kişinin kalori açığı oluşturması (yakabileceklerinden daha az kalori tüketmesi) gerekse de, çok az kalori almak geri tepebilir; vücudunuz yiyeceğin kıt olduğunu algılar ve kalori yakma hızını düşürür.

Hareketsiz yaşam tarzı;

Hareketsiz bir yaşam tarzı sürmek, her gün yaktığınız kalori sayısında önemli bir azalmaya yol açabilir. Ayakta durmak, temizlik yapmak, merdiven çıkmak, yemek pişirmek gibi her fiziksel aktivite kalori yakmanıza yardımcı olabilir. Bu tür aktiviteye egzersiz dışı aktivite termojenezi denir.

Protein;

Sağlıklı bir kilo kaybı için yeterli protein tüketmek önemlidir. Protein sizi daha uzun süre tok tutar ve vücudunuzun kalori yakma hızını artırır. Yiyecekleri sindirdiğinizde, yiyeceklerin termik etkisi olarak adlandırılan metabolizmada bir artış olur.

Dolayısıyla proteinin termik etkisi, yağ veya karbonhidrattan çok daha fazladır. Sadece protein yemek, metabolizmanızı yüzde 20-30 oranında artırırken, karbonhidratlar için yüzde 5-10 ve yağlar için yüzde 3 veya daha az artış gösterir.

Yeterince uyumamak;

Yeterli uyku almak genel sağlığı korumak için çok önemlidir. Daha az saat uyumak, kalp hastalığı, diyabet ve depresyon gibi hastalık riskinizi artırabilir. Yetersiz uyku ayrıca metabolizma hızınızı düşürebilir ve kilo almanızı artırabilir. Zamanında uyumamak da uyku döngünüzü bozabilir ve vücudunuzun sirkadiyen ritmini bozabilir.

Çok fazla rafine karbonhidrat tüketmek;

Rafine karbonhidratlar karmaşık karbonhidratlardan çok farklıdır. Kolayca sindirilirler ve kan şekeri seviyesinin yükselmesine neden olurlar, vücudunuz onları parçalamak için daha az enerji kullanır. Bu nedenle, çok fazla karbonhidrat tüketmek, vücudunuzun daha fazla çalışmasına ve kalori yakmanıza yardımcı olan tam tahıllara kıyasla metabolizmanızı yavaşlatır.

Sıkı diyetleri takip etmek;

Sıkı diyetleri takip etmek, özellikle egzersiz yaparken vücudunuzu temel günlük işleri yapmak için enerji tasarrufu yapmaya zorlar. Vücudunuz bu kalorilere yapışıp kilo vermeyi zorlaştırdığı için bu sıkı diyetler istediğiniz sonucu vermeyebilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir