Marie Antoinette Sendromu: Neden Bazı İnsanların Saçları Bir Gecede Beyazlar?

Efsaneye göre, Fransa Kraliçesi Marie Antoinette’nın saçları idam edilmeden önceki gecede aniden beyazladı. Aynı şekilde, 16. yüzyılda, İngiltere’nin Katolik kilisesinden ayrılmasına şiddetli bir şekilde karşı çıkan Thomas More’da idam edilmeden önce aynı şeyi yaşadı. Peki, saçlardaki bu ani değişikliği tetikleyen şey neydi?

Haber Merkezi / Canities subita olarak da adlandırılan Marie Antoinette Sendromu, bilim camiasında yerleşik bir tartışma konusu değil. Bununla ilgili hikayeler çok yaygın, ancak çok az bilimsel vaka çalışması var. Ancak bu çalışmalar bile tartışmalı.

Sendrom (eğer varsa), aşırı yüksek düzeyde duygusal stres tarafından tetikleniyor gibi görünüyor, bu da saçta pigment kaybına yol açabiliyor. Bu çıkarım, araştırmacıların stres tarafından tetiklendiğini keşfettiği doğal saç grileşmesi üzerine mevcut araştırmalara uyuyor. Ancak hala çok az sayıda iyi belgelenmiş Marie Antoinette Sendromu vakası var ve çalışmalar çok yetersiz.

Bilimi efsaneden ayırmak

Şu ana kadar net olan bir şey var: Marie Antoinette Sendromu, hikayelerde ve mitlerde gerçek hayatta olduğundan çok daha yaygın. Çarpıcı bir hikaye anlatımı öğesidir, ancak gerçekleri kurgudan ayırt etmek zordur.

Marie Antoinette Sendromu, stresle ilişkili gibi görünüyor; bu da otoimmün bir duruma işaret ediyor. Ancak fareler üzerinde yapılan bir araştırma bu hipotezi çürütmüş durumda. Araştırma, stresin, bağışıklık sistemi baskılandığında bile farelerde beyaz saça neden olduğunu ortaya koydu. Bu sonuç, otoimmün yanıtı dışladı.

Araştırma, sempatik sinir sisteminin (savaş ya da kaç tepkisini tetikleyen) aşırı aktivasyonunun, kök hücrelerin saç köklerinde pigment hücrelerinin üretimini durdurmasına neden olarak sorumlu olduğu sonucuna varmıştır. Ancak, bu çok büyük bir çalışma olmadığı ve hayvanlar üzerinde yapıldığı için, insanlar için daha güçlü sonuçlar çıkarmak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç bulunmaktadır.

Marie Antoinette Sendromu’nun saç boyasının yıkanmasıyla bağlantılı olduğu öne sürülüyor. Ancak bu iddia, bildirilen vakaların en azından bazıları için geçerli görünmüyor. Marie Antoinette Sendromu tarihsel olarak aşırı stresle ilişkilendirilmiştir.

Ancak stres, erken yaşlarda gri saçlara neden olabilirken, bu etkiyi bir gecede (veya birkaç hafta içinde) gösterip gösteremeyeceği açık değildir. Saçların beyazlaması, hormonal bozulmalar veya bazı otoimmün durumlarla da bağlantılı olabilir, ancak şu anda net sonuçlar çıkarmak için yeterli bilgi yok. Kuşkusuz, araştırmacılar bu sendrom üzerine araştırma yapmaya devam edecekler, umarım yakında bu gizemin sırrı çözülür.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir