Mardin: Yeni Kapı Hamamı

Yeni Kapı Hamamı; Mardin’in Artuklu İlçesi, Saraçoğlu Mahallesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür. 

Soyunmalık kısmı üç nişli eyvandan meydana gelmiştir. Ancak bu alan tamamen tahrip olmuştur. Üç eyvanın birleştiği yerde geniş bir kubbenin bulunması gerekmektedir. Doğu eyvanın kuzey duvarında iki niş kalıntısı yer almaktadır. Beşik tonozlu bir örtüye sahip olan bu geçidin de kalıntıları mevcuttur.

Geçit kısmından sonra tromplu kubbeye sahip kare planlı bir bölüm yer almaktadır. Sıcaklık olması gereken bu bölümün köşe odalarının merkeze bakan tarafları yumuşatılarak ortada kubbenin örttüğü sekizgen merkezi mekan meydana getirilmiştir. Köşe hücrelerin arasında kalan alanlar fazla derinliğe sahip değillerdir.

Birer kemerle orta bölümden ayrılmış olan bu alanlar güney ve kuzeydeki kuzeyden güneye dönüş yolu olan tonozlarla örtülüdür. Bu mekanların orta mekanlara bağlantıları yoktur. Doğuda kalan bölümün örtüsü hakkında herhangi bir ipucu yoktur. Batıda yer alan ara bölüm merkezi mekana açılmaktadır. Hamam elemanlarından külhan ve su deposu kalıntıları göçük altında kaldıklarından herhangi bir ize rastlanmamaktadır.

Görselle temsili…

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir