Mardin: Mor Mihayel Kilisesi ve Burç Manastırı

Mor Mihayel Kilisesi ve Burç Manastırı; Mardin’in Artuklu İlçesi, Yeni Yol Caddesi üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım mümkündür. 

Kuzeye bakan taçlandırılmış yuvarlak kemerli kapıdan yapının bahçesine girilmekte batıya bakan sivri kemerli kapıdan ise kilisenin avlusuna geçilmektedir. Avlunun kuzeyinde güneyinde ve doğusunda mekanlar konumlanmıştır. Avlunun batı duvarında çeşitli ebatlarda süslü ve yazıtlı mezar nişleri bulunmaktadır.

Avlunun güneydoğu köşesinde kilise yapısı yer almaktadır. Kilise kapısının önünde köşe eyvanı bulunmaktadır. Kilise girişinin karşısında içinde üç mezar bulunan bir mekan yer alır. Bu mezarlar Mor Mihael Mor Mihael’in kızkardeşi ve Mor Mihael’in öğretmenine ait mezarlardır. Kilise üç nefli üç apsisli ve üç bölümlü olarak yapılmıştır ve nefler kare ayaklar üzerine oturan sivri kemerli bir yapıya sahiptir.

Kilise mekanının batıdaki üçüncü bölümünde bir ara kat yapılmıştır. Bu bölüm çapraz tonoz örtülüdür. Kilisenin kuzey kısmının üzerine kare ayaklar üzerine oturtulmuş çan kulesi yer almaktadır. Avlunun doğu cephesinde üç dilimli sivri kemerli bir kapıdan eskiden kilise olarak kullanılmış iki nefli üç apsisli çapraz tonoz örtülü bir mekana geçilmektedir. Mekan restorasyon geçirmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir