Lahananın Sekiz Faydası

Lahana en çekici sebze olmayabilir, ancak güçlü ve sağlıklı hissetmenizi sağlayacak besleyici özelliklerle doludur. Lahana, bağışıklık sisteminizi güçlendirmekten sindirim sisteminizi iyileştirmeye kadar, faydalarıyla masanızda bir yeri hak ediyor.

Haber Merkezi / Bu yaygın yeşil yapraklı sebzeyi, çorbalar, salatalar, sandviçlerde dahil bir çok yerde kullanabilirsiniz.

Bir kase doğranmış çiğ yeşil lahana sadece 22 kaloridir ve faydaları;

  • C vitamini için önerilen günlük değerin yüzde 54’ü
  • K vitamini için önerilen günlük değerin yüzde 85’i
  • 2 gramdan fazla lif
  • 1 gram protein

Lahana aynı zamanda yüksek tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilecek potasyum açısından zengin bir besindir.

İltihapla savaşır

Lahananın sağlık yararlarından bazıları, doğal olarak oluşan antioksidanlar olan antosiyaninlerden kaynaklanmaktadır. Antosiyaninler sadece meyvelere (yaban mersini gibi) ve sebzelere renk katmakla kalmaz, aynı zamanda iltihabı da azaltabilir.

Sizi güçlü tutar

Askorbik asit olarak da bilinen C vitamininin, vücudunuz için çok faydası vardır. Kollajen yapımına yardımcı olur ve bağışıklık sisteminizi güçlendirir. Ayrıca vücudunuzun bitki bazlı gıdalardan gelen demiri emmesine yardımcı olur.

Sindirim sisteminizi iyileştirir

Fitosteroller (bitki sterolleri) ve çözünmeyen liflerle dolu lahana, sindirim sisteminizi sağlıklı ve bağırsak hareketlerinizi düzenli tutmanıza yardımcı olabilir. Bağışıklık sisteminizi korur ve gerekli besinleri üreten bağırsaklarınızdaki iyi bakterileri besler.

Kalbinizi korur

Araştırmalar, lahananın kalp hastalığı riskinizi azalttığını ortaya koymuştur.

Tansiyonunuzu düşürür

Potasyum, vücudunuzun kan basıncını kontrol etmesine yardımcı olan bir mineral ve elektrolittir. Bir fincan kırmızı lahana, önerilen günlük ihtiyacınız olan potasyumun yüzde 6’sını sağlayabilir. Bu, kan basıncınızı düşürmenize yardımcı olarak kalp hastalığı riskinizi azaltabilir.

Kolesterolü düşürür

“Kötü” kolesterol veya LDL kolesterol, atardamarlarınızda birikirse kalp sorunlarına neden olabilir. Lahana, sindirim sisteminiz tarafından emilmek için kolesterol ile rekabet eden iki madde, lif ve fitosteroller (bitki sterolleri) içerir.

Kemiklere iyi gelir ve kanın sağlıklı pıhtılaşmasını sağlar

K vitamini sağlığınız için gereklidir. Onsuz, osteoporoz gibi kemik rahatsızlıkları geliştirme riskiyle karşı karşıya kalırsınız ve kanınız düzgün bir şekilde pıhtılaşmaz. Bir fincan lahana önerilen günlük K vitaminin  yüzde 85’ini sağlar.

Kansere karşı vücudunuzu korur

Araştırmalar, lahana gibi yeşil yapraklı sebzelerin vücudu kansere karşı korunmaya yardımcı olabilecek fitokimyasallara sahip olduğunu göstermektedir. Yeşil yapraklı sebzeler, antioksidanlar ve glukozinolatlar gibi bitki bileşikleri içerirler.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir