Kuzey Kore’den Uzak Doğu’da Gerginliği Artıracak Açıklama

Kuzey Kore’nin son zamanlarda yaptığı balistik füze denemeleri sonrası Uzak Doğu’da tırmanan gerginlik Pyongyang yönetiminin yaptığı açıklamayla yeni bir boyut kazandı: Kuzey Kore, düşmanlarını ‘yok etmek’ için nükleer füze denemesi yaptığını doğruladı.

Kuzey Kore’de Kore Merkezi Haber Ajansı (KCNA), son günlerde yapılan nükleer başlıklı taktiksel füze denemelerinin potansiyel Güney Kore ve ABD hedeflerini “vurmak ve yok etmek” için gerçekleştirildiğinin Pyongyang tarafından onaylandığını bildirdi.

Devlet ajansı tarafından yayınlanan açıklamada, “Taktik nükleer operasyon birimlerinin yedi kez füze tatbikatı aracılığıyla, her türlü ve mekan ve zamanda belirlenen hedefleri vurmaya ve yok etmeye hazır nükleer savaş güçlerinin gerçek savaş yetenekleri tam olarak sergilendi” denildi.

KCNA ayrıca füze denemelerinin ABD ve Güney Kore güçleri arasında son zamanlarda yapılan deniz tatbikatlarına ve bölgede bulunan uçak gemisi USS Ronald Reagan’ın beş yıl sonra bu operasyonlara ilk kez katılmasına verilen yanıt niteliğinde olduğunu da kaydetti.

Kuzey Kore, ABD-Güney Kore askeri tatbikatlarını bir “işgal provası” olarak görüyor. Seul ve Washington ise bu tatbikatların savunma amaçlı olduğunu ifade ediyor.

Güney Kore, pandemi ve Pyongyang ile Washington arasındaki nükleer müzakereler nedeniyle askeri tatbikatların sayısında azaltmaya gitmişti. Fakat Pyonyang’ın geçen ay nükleer doktrininde değişikliğe gitmesi ve nükleer silah kullanılması şartlarını genişletmesi ile beraber ülkenin nükleer bir güç olmasının “geri çevrilemez” olduğunu duyurması ABD ile olan müzakerelerin de askıya alınmasına neden oldu.

Bu gelişmelerin ardından Seul’de geçen mayısta göreve gelen yeni hükümet Japonya ve ABD ile beraber tatbikatları yeniden genişletme adımları atmaya başladı.

Ancak bu ortak askeri manevralar Pyongyang tarafından Kuzey Kore topraklarının işgali için “üstü kapalı bir prova” olarak değerlendirildi.

KCNA, füze denemelerinin “düzenli ve planlı meşru müdafaa” olarak yapıldığını belirtirken bu denemelerin, “Kuzey Kore’nin ve bölgenin güvenliğini ABD’nin doğrudan askeri tehditlerinden korumak” için yapıldığı ifade edildi. Kuzey Kore söz konusu ABD tehditlerinin en az 50 yıldır sürdüğünü de ileri sürdü.

Bazı uzmanlar Kuzey Kore lideri Kim Jong Un’un gelişmiş nükleer cephaneliğini ABD’nin Kuzey Kore’yi meşru bir nükleer devlet olarak tanımasını sağlamak için kullanmayı hedefleyeceğini ve Kim’in bunu ülkesi üzerindeki BM yaptırımlarının kaldırılması için gerekli gördüğünü düşünüyor.

Kim Jong Un, son denemelerin Güney Kore ve ABD’ye “açık bir uyarı” olduğunu ve onları Kuzey Kore’nin nükleer tepki duruşu ve saldırı yetenekleri hakkında bilgilendirdiğini söyledi.

(Kaynak: Euronews Türkçe)

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir