Kütahya: Domaniç, Sarıkız Mesire Alanı

Sarıkız Mesire Alanı; Kütahya’nın Domaniç İlçesi, Ilıcaksu Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Domaniç İlçe Merkezi’ne yaklaşık 4 km. mesafededir.

Sarıkız Mesire Alanı, alanı adeta cenneten bir köşeyi andırıyor. Dola deresi yakınlarında etrafı çevrilmiş bir su kaynağından çıkan buz gibi suyun yarattığı yeşil alanda olan tesisler ve alabalık restorantları ile harika zaman geçireceğiniz bir alan olan Sarıkız Mesire Alanı’nda ailenizle birlikte gidilebilecek en güzel noktalardan bir tanesi.

Su kaynağı yaklaşık 800 yıllık olan bir meşe ağacının altında bulunuyor. Su gerçekten buz gibi. Engin çınarların altında tertemiz berrak bir suya sahip olan alan içerisinde yapılan çevre düzenlemeleri muhteşem kareler ortaya çıkartıyor.

Sarıkız Efsanesi;

Bursa-Keles taraflarında beş erkek kardeşin bacısı olan Sari Kız güzelliği ile çevrede dillere destandır. Sari Kız’ ın yüz güzelliği, endamı yanında iyilikseverliği de herkeste hayranlık uyarmaktadır. Delikanlılar onunla evlenmek için can atmaktadır.

Ama Sari Kız’ ın evlenmek gibi bir düşüncesi yoktur. O’ nun bu düşüncesi yanlış yorumlanarak dedikodu yapılmasına sebep olur. Yalan ve kötülük insanin cevherinde yok ise dedikodu yapılması ne gam. Ancak beş civanmert delikanlı, kız kardeşleri hakkında ileri geri konuşulmasına dayanamazlar. Çevreden kulaklarını doldururcasına; “şunlara bakın bir de adam gibi geziyorlar”, diye söylenirler. Sarı Kız’ın kötülüğünü gören yoktur. Evlenmemesi ve ara sıra ortadan kaybolması dedikoducu insanların konuşmalarına sebep olmaktadır.

Güzeller güzeli Sari Kız en çok ağabeylerinin, anne ve babasının üzülmesine dayanamamaktadır. Bir günahı ve suçu yoktur ki onu telafi etsin. İnsanların ağzı torba değildir ki büzsün.

Aile meclisi toplanır. Ağabeyleri, ruhunun da yüzü gibi temiz ve güzel olduğuna inandıkları Sari Kız’ ı Domaniç Ilicaksu’ daki hocaya göndermeye karar verirler. Böylece dedikodu belli bir müddet sonra bitince bacılarını geri getireceklerdir.

Sari saçlı, gül endamlı Sari Kız, gecenin en karanlık vaktinde ağabeyleri tarafından yola çıkarılır. Sarı Kız bağrı kaba çalılı tepelere bakar, göremez. Her gün su doldurduğu çeşmeye bakar, göremez. Gördüğü koyu bir karanlıktır. Gittiği yer gibidir. Karanlık, bindir mechuliyeti içinde saklamaktadır. Geçmiş ve gelecek türlü suallerle birbirine karışır. Ama O, kaderine razıdır.

Ağabeyleri doğruluğuna ve dürüstlüğüne inandıkları hocaya bacılarını emanet ederler. Sari Kız, bilmediği bir çevrede, tahmin edemeyeceği geleceğine teslim edilmiştir.

Saatler gün, günler ay olur. Ilicaksuyun üzerine güneş doğar ve batar. Her doğuş binbir umutla baslar. Her batış bir muhasebeyi, kâr zarar durumunu düşündürür. Birbirini tanıma zamanı geçince, ruh hallerini tahlil etme vakti baslar.

Sari Kız’ ın bazı davranışlarına anlam veremezler. Hele aradıklarında bulamayınca akıllarından yüzlerce yorum geçer. Sonunda hoca ve esi, dedikodu yapılacağından korkarak Sari Kız’ ın ağabeylerine Ilicaksu’ ya çok acele gelmeleri için haber gönderirler.

Hoca ve esi Sarı Kız’ ın ara sıra kaybolduğunu belirterek “Bacınızı alıp götürün” derler.

Ağabeyleri alelacele Sari Kız’ ın odasına girerler. Sari Kız ve kırk kız arkadaşı, beraber Huşu içinde namaz kılmaktadırlar. Sari Kız ile beraber kırk kız, sırlarının ortaya çıkmasının telası ile dışarı fırlarlar.

Şimdiki suyun basında bulunan kayanını içine girerek kaybolurlar. Tam bu sırada kayanın dibinden su çıkmaya baslar. Kısa sürede su Ilıcaksu derelerini doldurur. Suyun içinden her an çıkan su kabarcıkları Sari Kız ile kırk kızın soluklarıdır. Zira onlar ermişlere karışmışlardır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir