Kronik Yorgunluğun Dokuz Nedeni

Hepimizin yorgun hissettiği günler olmuştur. Ne kadar uyuduğunuz veya dinlendiğiniz önemli değil, dinlenmiş hissetmenin mümkün olmadığını hayal edin. Ya sürekli bitkinlik hissi, yeni bir normal haline gelirse?

Haber Merkezi / Kronik yorgunluk sendromu (CFS) yaşayan bireylerin karşılaştığı şey işte budur. Miyaljik ensefalomiyelit (ME) olarak da bilinen bu durum, tipik olarak en az 6 ay süren şiddetli yorgunluk ile karakterizedir.

İşte kronik yorgunluğun doğrudan veya dolaylı 9 nedeni;

1. Romatoid artrit

Bir tür inflamatuar artrit olan romatoid artrit, sabahları eklem sertliği ve eklem ağrısı ve iltihaplı eklemlerle karakterize bir rahatsızlıktır. Yaşanan ağrı kişinin uykusunu etkileyerek kronik yorgunluğa katkıda bulunabilir.

2. Stres

Stres ve/veya duygusal dengesizlik yorgunluğa neden olabilir. Stres ve travma kişinin uykusunu etkileyebilir ve uzun bir süre boyunca yaşanması durumunda kronik yorgunluk sendromu ile sonuçlanabilir.

3. Alerjik rinit

Alerjik rinit, kronik yorgunluk vakalarında yaygın olan bir nedendir. Alerjik rinit, boğaz ağrısı, tıkanıklık, hapşırma ve burun kaşıntısına neden olan alerjik bir reaksiyon olan saman nezlesi olarak da bilinir.

4. Anemi

Aneminin kronik yorgunluğa katkıda bulunmasının birincil nedeni, kan dolaşımındaki düşük oksijen seviyesidir. Vücut, kırmızı kan hücrelerinden sürekli bir oksijen akışına ihtiyaç duyar, ancak anemisi olan kişilerde bunu gerçekleştirmek için yeterli sağlıklı kırmızı kan hücresi bulunmaz.

5. Fibromiyalji

Fibromiyaljinin, kronik yorgunluğun yaygın nedenlerinden biri olduğu düşünülmektedir. Fibromiyalji, vücudun her yerinde ağrıya neden olabilen bir durumdur.

6. Kalp hastalığı

Kalp hastalığı, bir kat merdiven çıkmak gibi basit günlük aktiviteleri zorlaştırabilir. Basit günlük işleri yapmaktan sürekli yorgun hissetmek (kalp hastalığı doğrudan tedavi edilmediği sürece) sonunda kronik yorgunluk ile sonuçlanabilir.

7. Viral ve bakteriyel enfeksiyonlar

Viral veya bakteriyel bir enfeksiyon geçirdikten sonra kronik yorgunluğun ortaya çıktığı durumlar vardır. Birkaç enfeksiyonun kronik yorgunluğa neden olabileceğinden şüphelenilmektedir. Bunlar:

  • COVID-19
  • HIV
  • Hepatit
  • Mononükleoz
  • Sitomegalovirüs
  • Nezle
  • Zatürre

8. Zayıf bağışıklık sistemi

Zayıf bir bağışıklık sistemi, virüs ve bakteriyel enfeksiyonlara yakalanma olasılığını arttırır. Bu durum, üstteki sonucu doğurabilir.

9. Hormonal dengesizlikler

Kronik yorgunluk sendromu olan bazı kişiler, bazı durumlarda, kanlarında anormal seviyede hormon bulundurabilirler. Anormal seviyede hormonun bulunduğu önemli alanlar arasında hipotalamus, hipofiz ve adrenal bezler yer alır.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir