Kronik sırt ağrısını ameliyatsız tedavi etmenin yedi yolu

Sırt ağrısının nedenini belirlemek karmaşık olsa da, sırt ağrınızı hafifletmek veya daha kötüye gitmesini önlemek için yapabileceğiniz birçok farklı pratik bulunmakta. Her şey sırtınızdaki baskıyı ve gerginliği azaltmak, omurganızı korumak ve kaslarınızı güçlendirmekle ilgili. Günlük birkaç alışkanlığı değiştirmek, uzun süre sağlıklı ve ağrısız bir sırt için yardımcı olabilir.

Haber Merkezi / Sırt ağrısı, üç ay veya daha uzun sürerse kronik kabul edilir. Ağrı gelip gidebilir. Ağrının gitmesiyle birlikte geçici bir rahatlama sağlanır ve ardından ağrının geri gelmesiyle birlikte hayal kırıklığı yaşanır. Kronik sırt ağrısıyla başa çıkmak, özellikle sebebini bilmiyorsanız zor olabilir.

Makalemizde yaygın kronik sırt ağrısı nedenleri ve cerrahi olmayan tedavi seçenekleri hakkında fikir veriyor ve umudunuzu kaybetmemenizi tavsiye ediyoruz…

Kronik sırt ağrısının yaygın nedenleri;

Kronik sırt ağrısı genellikle yaşla ilişkilidir, ancak önceki bir yaralanmadan da kaynaklanabilir. En yaygın nedenler şunlardır;

  • Omurga artriti; Omurganın içindeki kıkırdağın kademeli olarak incelmesi
  • Spinal stenoz; Sinir ağrısına neden olabilen omurilik kanalının daralması
  • Fıtık veya şişkin disk gibi disk sorunları
  • Miyofasiyal ağrı sendromu; Açıklanamayan kas ağrısı ve hassasiyeti

Bazı durumlarda, kronik sırt ağrısının nedenini belirlemek zordur. Ağrının kaynağı bilinmiyorsa veya tedavi edilemiyorsa, en iyi seçeneğiniz ağrıyı azaltmak ve ağrıyı cerrahi olmayan tedavilerle yönetilebilir hale getirmek için doktorunuzla birlikte çalışmak olabilir.

Kronik sırt ağrısı için cerrahi olmayan tedaviler;

Fizik Tedavi; Egzersiz, kronik bel ağrısı tedavisinin temelidir. Doktorunuzun ve omurga fizyoterapistinizin rehberliğinde denemeniz gereken ilk tedavilerden biridir. Egzersizler, spesifik semptomlarınıza ve durumunuza göre uyarlanmalıdır. Evde egzersiz rutinini sürdürmek de başarının büyük bir parçasıdır.

Kronik sırt ağrısı için fizik tedavi şunları içerebilir:

  • Duruşunuzu yeniden eğitmek
  • Ağrı toleransının sınırlarını test etmek
  • Esneme ve esneklik egzersizleri
  • Aerobik egzersizler
  • Farkındalık ve Motivasyon

Kronik sırt ağrısı hem fiziksel hem de duygusal olarak zorlayıcıdır. Kronik ağrıyla baş etmenin hayal kırıklığı, sinirlilik, depresyon ve diğer psikolojik yönlerini yönetmek için bir rehabilitasyon psikoloğuna sevk edilebilirsiniz . Bu uzman, zihninizin ağrıya odaklanmasını önlemek için bilişsel ve gevşeme stratejileri önerebilir.

Beslenme; Özellikle trans yağlar, rafine şekerler ve işlenmiş gıdalar oldukça sakıncalıdır. Beslenmenizin kronik bel ağrınıza katkıda bulunup bulunmadığını ve bunu nasıl değiştirebileceğinizi öğrenmek için doktorunuza danışın. Sağlıklı bir kiloyu korumak, omurganızdaki baskıyı azaltarak sırt ağrınızı da azaltmaya yardımcı olabilir.

Yaşam tarzı değişiklikleri; Kronik ağrınız olduğunda, sınırlarınızı kabul etmeniz ve buna uyum sağlamanız önemlidir. Bu sadece sırtınızın daha iyi hissetmesine yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda altta yatan durumun ilerlemesini de önleyebilir. Yaşam tarzındaki bir diğer önemli değişiklik de sigarayı bırakmaktır. Nikotinin bilimsel olarak ağrıyı arttırdığı ve iyileşmeyi geciktirdiği bilinmektedir.

Enjeksiyon bazlı tedaviler; Kronik sırt ağrısı için sinir blokları, epidural steroid enjeksiyonları, sinir ablasyonları ve diğer enjeksiyon bazlı tedavi türleri mevcuttur. Ağrının kaynağı bilindiğinde kullanılırlar ve bazen tedavi işe yaramazsa bazı nedenleri ortadan kaldırmaya yardımcı olabilirler. Enjeksiyonlar belirli bir süre ağrıyı durdurabilir veya azaltabilir, ancak uzun vadeli çözümler olarak tasarlanmamıştır ve tek başına kullanılmamalıdır.

Alternatif tedaviler; Akupunktur, masaj, biofeedback tedavisi, lazer tedavisi, elektriksel sinir stimülasyonu ve diğer cerrahi olmayan omurga tedavileri de kronik sırt ağrısı için fark yaratabilir. Size fayda sağlayabilecek alternatif tedaviler hakkında uzmanınızla konuşun.

Farmakolojik tedaviler; Kronik sırt ağrısının kontrolüne yardımcı olmak için analjezikler, anti-enflamatuar ilaçlar, kas gevşeticiler ve diğer ilaçlar kullanılabilir. Bununla birlikte, çoğu istenmeyen yan etkilere sahiptir ve uzun süreli kullanım için tasarlanmamıştır.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir