Kordon dolanması nedir? Detaylar

Kordon dolanması, bebek kayıplarının yaşanabileceği ciddi bir problemdir. Rahimde alan darlığı yüzünden göbek kordonunun bebeğin boynuna dolanması durumuna kordon dolanması denir. Bebeklerin bir kısmı göbek kordonları boyunlarına dolanmış şekilde dünyaya gelirler. Kordon dolanması şeklinde adlandırılan bu durum halk arasında yaygın olarak bilinmektedir. 

Göbek kordonu rahimdeki bir bebek için bir yaşam çizgisidir. Bebeğin karnından plasentaya doğru giden göbek kordonu genellikle üç kan damarı içerir ve yaklaşık 55-75 cm arasında değişir. Gelişmekte olan fetüse oksijen, kan ve besin sağlar. Bebeğin kordonunun boynuna dolanmasıyla, bebeğe besin ve oksijen gitmemesi durumunda bebek kayıplarının yaşanabileceği ciddi bir problemdir. Genellikle rahimde alan dar olduğunda bebek için hayati önem taşıyan göbek kordonu bebeğin boynuna dolanabilir.

Bebeğin boynunun etrafında kordon dolanmış olması genellikle ciddi sorun yaratmaz. Kordonun özel yapısı içindeki damarların ve kordonun sıkışmasını engeller. Bu nedenle bebekler bu durumu kolaylıkla tolere edebilirler. Bazı durumlarda doğum kasılmaları sırasında bebek aşağıya doğru ilerledikçe, kordon boyun etrafında sıkışabilir. Bu sırada bebeğe giden kan ve oksijen miktarı azalır.

Çoğu bebek bu durumu kolaylıkla tolere edebilirken bazı bebekler edemez. Bebeğin kalp atım hızında bir yavaşlama ortaya çıkar. Doğumdan önce, kan akışı tamamen kesilirse, ölü doğum meydana gelebilir. Anne adayının sol yanına çevrilip oksijen verilmesi ile kalp atım hızı genellikle normale döner. Daha nadir durumlarda ise bebeğin kalp atımları düzelmez ve acil sezaryen gerekli olabilir.

Kordon dolanması önlenebilir mi?

Kordon dolanması sorunu gebeliğin erken evrelerinde görülen bir sorun olmadığında çoğu uzmana göre bebeklere bir zararı olmadan müdahale edilebilir. Rahimdeki bebeğin boynuna kordon dolanmasını annenin önleyebilmesi mümkün değildir.

Ancak bunun olumsuz sonuçlarını önleyebilmek adına yapılacak en önemli şey özellikle gebeliğin son aylarında bebeğin hareketlerini takip etmektir. Bebeğin günde 10 defadan fazla hareket etmesi normal olarak kabul edilir. Ancak, bu hareketlerin 10’un altına düşmesi ya da her gün 15 kez hareket eden bebeğin hareket sayısının 5’e düşmesi durumunda risklerin değerlendilirilmesi amacıyla mutlaka doktora başvurulması önerilir.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir