Kırşehir: Hirfanlı Barajı

Hirfanlı Barajı; Kırşehir Merkez İlçesi, Kırşehir’in Evren İlçesi ile Ankara’nın Şereflikoçhisar İlçesi sınırları arasında yer almaktadır.

Kızılırmak Nehri üzerinde kurulmuş olan Hirfanlı Barajı, 26.300 hektar alanı kapsamaktadır. Hirfanlı Barajı, elektrik üretmek, taşkınları önlemek ve sulamada kullanmak amacıyla 1959 yılında tamamlanmış, 8 Ocak 1960 tarihinde işletmeye açılmıştır.

Hirfanlı Barajı’nda son yıllarda bulunan en yüksek su kuşu sayısı 133.809’dur. Çok büyük olması sebebiyle, alanın tamamı aynı gün içerisinde sayılamamakta, bu nedenle de alanda kışlayan gerçek su kuşu sayısının daha da fazla olduğu tahmin edilmektedir.

“Orta Anadolu’nun Denizi” olarak bilinen Hirfanlı Baraj Gölü, eşsiz manzarası, plaj ve sosyal tesisleri ile dikkatleri çekmektedir. Ayrıca, Hirfanlı Baraj Gölü etrafındaki köylerde balıkçılık, önemli bir gelir kaynağıdır.

Hirfanlı Baraj Gölü doğal plajlarından olan; Kırşehir’e 50 km. mesafede Toklumen Köyü, Kırşehir’e 25 km. mesafede Sıdıklı Büyükoba Köyü, Davulağıl bölgesi plaj ve tesisleri ve Kaman’a 16 km mesafede Savcılı Büyükoba kumsalları, ziyaretçilerin uğrak yerlerindendir.

Yaz aylarında kamp alanı olarak kullanılan yerler arasında ise; Kırşehir’e 27-30 km. mesafede olan Yeşilli, Uzunali ve Karaduraklı köylerinin baraj kıyıları bulunmaktadır. 2004 yılında 2004/8321 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla Hirfanlı Barajı’nın büyük bir bölümünü kapsayan alan, turizm merkezi olarak ilan edilmiştir.

Ayrıca kamulaştırma suretiyle Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü adına tescili yapılan 137.400 m2’lik bir alanda; rafting federasyonları, gençlik kampları, üniversiteler ve eğitim merkezleri tarafından su altı sporları, yelken, kürek, kano gibi faaliyetler de düzenlenmektedir.

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir