Kilo Verme Ameliyatı Nedir, Nasıl Yapılır? Türleri

Bariatrik veya metabolik cerrahi olarak da adlandırılan kilo verme ameliyatı, obez ve aşırı kilolu kişiler için bir tedavi seçeneği olarak kullanılır. Ameliyat önemli kilo kaybına yol açabilir ve tip 2 diyabet veya yüksek tansiyon gibi obezite ile ilgili birçok durumu iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Haber Merkezi / Ancak, bu büyük bir operasyondur ve genellikle sadece diyet ve egzersizle kilo vermeye çalıştıktan sonra doktorunuzla görüştükten sonra düşünülmelidir.

Kimler kilo verme ameliyatı olabilir?

Belirli kriterleri karşılıyorsanız ameliyat için uygun olabilirsiniz. Bunlar;

  • Yüksek vücut kitle indeksiniz (BMI) (40’ın üzerinde) veya BMI’niz 35’in üzerinde ve kilo vermeniz durumunda düzelebilecek obezite ile ilgili bir durumunuz varsa, örneğin tip 2 diyabet veya yüksek tansiyon
  • Diyet ve egzersiz gibi diğer tüm kilo verme yöntemlerini denediniz, ancak kilo vermekte zorlandınız
  • Ameliyattan sonra sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri yapmak, uzun süreli multivitaminler almak ve düzenli kontrollere katılmak gibi uzun süreli takibi kabul ediyorsanız
  • Sigara içmiyorsanız veya en az 3-6 ay önce sigarayı bıraktıysanız
  • Doktorunuz kriterler hakkında sizinle daha detaylı konuşacaktır. Kilo verme ameliyatının sizin için doğru seçenek olup olmadığı konusunda sizi bilgilendirecektir.
  • Çoğu kilo verme ameliyatı başarılı olsa da, riskleri ve öncesinde ve sonrasında ne bekleyeceğinizi anladığınızdan emin olmalısınız.

Kilo verme ameliyatının türleri nelerdir?

Tüp mide ameliyatı (sleeve gastrektomi): Bu ameliyat, midenizin dış dörtte üçünü çıkarır, böylece mideniz öncekinden çok daha küçüktür. Midenin geri kalanı uzun bir mide tüpü veya ‘kol’ şeklinde şekillendirilir. Bu, daha az yemek yiyeceğiniz ve daha çabuk tok hissedeceğiniz anlamına gelir.

Roux-en-Y gastrik baypas (mide bypass): Gastrik bypass, midenizin üst kısmında küçük bir kesenin yapılmasıdır. Kese daha sonra ince bağırsağınıza bağlanır, midenin geri kalanı atıl duruma düşer. Bu, daha az yemek yiyeceğiniz ve daha çabuk tok hissedeceğiniz ve yediğiniz yiyeceklerden daha az kalori almanız anlamına gelir.

Anastomoz gastrik baypas: Bu Roux-en-Y baypasına benzer, ancak bağırsağın sadece 1 değil 2 birleşimini gerektirir. Bu, daha az yediğiniz ve daha az kalori aldığınız anlamına gelir.

Ameliyattan sonra ne olur?

Ameliyat tek başına kilo kaybına yol açmaz. Yeme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz, günlük fiziksel aktivitenizi artırmanız gerekmektedir.

Ameliyattan uzun bir süre sonra bile sorunlar olabilir. Sorunlar:

  • Ameliyatın kendisi, prosedüre bağlı olarak, örneğin sızıntı, darlık, reflü veya fıtık yaşayabilirsiniz. Başka bir ameliyat gerekebilir.
  • Hayati vitamin ve minerallerin eksikliği. Bunu önlemek için hayatınızın geri kalanında takviyeler almanız gerekebilir.
  • Yaşadığın en büyük değişiklik. Çevrenizdeki insanların sizinle ilişki kurma şeklindeki değişikliğe uyum uzun bir süre alabilir.
Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir