Kilis: Oylum Höyük

Oylum Höyük; Kilis’in Merkez İlçesi, Oylum Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İl Merkezi’nden Oylum Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Oylum Höyük, boyutları itibariyle Güneydoğu Anadolu bölgesinin en büyük höyüklerinden biridir. Oylum Höyük; taban boyutları itibariyle; 460×320 m boyutlarındadır. Kuzeyde 22 m’lik; güneyde ise 37 m’lik iki yükselti ile bunları birbirine bağlayan bir boyundan oluşur.

Yerleşme ilk olarak Adana Koruma Kurulu 29-1,2001/4041 kararı ile tescil edilmiştir. Oylum Höyük; doğu-batı yönünde Fırat Vadisi ile Amik Ovası; kuzey-güney yönünde ise Kuzey Suriye ile Anadolu Platosu arasındaki kesişme noktasında yer alır.

Tarih öncesi dönemlerde Kilis Ovası’nın ılıman iklimi ve verimi; Tunç Çağlarında coğrafik konumu nedeniyle Oylum Höyük ‘ün de yer aldığı bu bölge; merkez konumundadır. Höyüğün batısında; bugün kurumuş durumda; ancak yağışlı mevsimlerde çok düşük su seviyesine sahip Akpınar deresi bulunmaktadır.

Höyüğün güney yükseltisi üzerinde Hz Muhammedin katibi olduğu söylenen Yusuf İzzeddin’in özellikle nisan- mayıs aylarında kurban kesilerek ziyaret edilen bir yatırı bulunmaktadır. Oylum Höyük Türkiye-Suriye arasındaki sınıra hakim bir konumda bulunmaktadır.

Günümüzdeki bu siyasi sınır aynı zamanda kuzeydeki Anadolu sıradağları ile güneydeki Suriye ovalarını ayıran doğal bir coğrafi hattır. Höyük’ün hemen yakınından geçen Akpınar Deresi ,Akdeniz’e dökülen Asi nehrinin bir kolu,olup bu nehir ile Basra körfezine dökülen Fırat nehri arasında akmaktadır. Burası aynı zamanda Mezopotamya ve Akdeniz’deki eski uygarlıkların toplandığı kültürel bir bölgedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir