Karabük: İzzet Mehmet Paşa Camii

İzzet Mehmet Paşa Camii; Karabük’ün Safranbolu İlçesi, Çeşme Mahallesi, Celal Bayar Bulvar üzerinde yer almaktadır. Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanmaktadır.

İzzet Mehmet Paşa sadrazamlığı sırasında, doğduğu Safranbolu kasabasını unutmamış, tarihi Safranbolu’ya cami, kütüphane, çeşme ve su tesisleri yaptırmıştır. Bu tesislerin idamesi (sürdürülebilmesi) için 1796 tarihinde İzzet Mehmet Paşa vakfiyesi kurmuştur.

İzzet Mehmet Paşa Camii, Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılmıştır. Cami kendi adıyla anılan mahallede ve tarihi kentin çarşısı içinde yer almaktadır. Caminin giriş kapısının üzerinde iki yazıt bulunmaktadır.

Bu yazıtlardan da caminin üçüncü Selim sadrazamı İzzet Mehmet Paşa tarafından 1796 tarihinde yaptırıldığı anlaşılmaktadır. Tarihi Safranbolu’da 18. yüzyıldan kalma en ilginç yapılardan birisi olan İzzet Mehmet Paşa Cami tamamen kesme taştan yapılmıştır.

Küçük bir külliyeyi oluşturan ve eğimli araziye uyumlu bir şekilde inşa edilmiş yapılardan camiye merdivenlerle ulaşılmaktadır. İzzet Mehmet Paşa Caminin ana mekanını örten kubbeye pandantifle geçilmekte ve aradaki kasnağa ise pencerelerin açıldığı görülmektedir.

Ayrıca caminin köşelerinde ağırlık kuleleri bulunmaktadır. Diğer taraftan caminin ana mekânın kuzeyinde üç kubbeyle örtülü bir kısım bulunmaktadır. Caminin ana mekanıyla sıkı ilişkili bu kısım kadınlar mahfili olarak düşünülmüştür.

Bunlara ilave olarak İzzet Mehmet Paşa Caminde ortadaki kubbeli ve yanlardakiler aynalı tonozlu olmak üzere üç bölümden oluşan son cemaat bulunmaktadır. Son cemaat yerinin sağında ise taştan malzemeden inşa edilmiş tek şerefeli bir minare yer almaktadır.

Ayrıca caminin bütün örtü elemanları dıştan kurşunla kaplanmıştır. İzzet Mehmet Paşa Cami mihrabı, minberi, pandantiflerdeki kalem işleri ve pencerelerdeki parmaklıklarına kadar bir bütünlük taşımaktadır. İzzet Mehmet Paşa Cami çeşitli zamanlarda onarım görmüştür.

İlk olarak 1903 yılında esaslı bir onarım görmüş daha sonra 1980’li yıllarda Vakıflar Genel Müdürlüğünce cami yeniden onarılmış ve bezemeleri de (süslemeleri) eskisine sadık kalınarak yenilenmiştir. Bugün ise caminin tekrar restorasyonu ve onarımı devam etmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir