Karabük: Hızar Mağarası

Hızar Mağarası; Karabük’ün Safranbolu İlçesi, İncekaya Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe Merkezi’ne 10 km. mesafededir.

Safranbolu İlçe Merkezi’nden İncekaya Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçları ile ulaşım sağlanmaktadır.

Özellikle mağaralar turistik gezilerde mutlaka görülmesi gereken alanlardandır. Karabük’te dikkat çeken mağarlar arasında Kaşıkçı Mağarası, Hızar Mağarası, İnağzı Mağarası, Cinoğlu Mağarası, İnönü Mağarası yer alır.

Hızar Mağarası, Hızar Çayı’nın kireç taşlarından oluşmuş sahayı aşındırması sonucunda oluşturduğu Tokatlı Kanyonu’nun başlangıç kısmında III. Zaman Eosen Dönemi’ne ait yaşlı kireç taşları içerisinde oluşmuştur.

Sarıçiçek Dağı üzerinden de ulaşılabilen 900 metre rakıma sahip mağara henüz tam anlamı ile keşfedilmemiş ve bu sebeple turizme açılmamıştır. Geniş bir girişi bulunan yatay gelişimli mağara bir ana koridor ve bu ana koridora bağlı iki yan koridordan meydana gelmektedir.

Yeraltı suyuna sahip mağara içerisinde yeraltı sularının kireç taşlarını çözerek şekillendirmesi sonucunda sarkıt ve dikit gibi karstik şekiller bulunmaktadır. Yeraltı suyu, süzülerek ilerlemesi sebebi ile temizdir ve bu nedenle içme suyu olarak kullanılmaktadır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir