Kalp krizi geçirdiğinizi düşünüyorsanız ne yapmalısınız?

Kalp krizi genellikle 15 dakikadan fazla göğüs ağrısına neden olur. Bazı kişilerde hafif göğüs ağrısı varken bazılarında daha şiddetli ağrı vardır. Rahatsızlık genellikle bir basınç veya göğüs ağırlığı olarak tanımlanır, ancak bazı kişilerde hiç göğüs ağrısı veya baskı yoktur. Kadınlar mide bulantısı, sırt veya çene ağrısı gibi daha belirsiz semptomlara sahip olma eğilimindedir. Bazı kalp krizleri aniden vurur, ancak çoğu insan saatler veya günler öncesinden uyarı işaretlerine sahiptir.

Haber Merkezi / Çoğu zaman, kalp krizi sadece hafif bir rahatsızlık ve ağrı ile yavaş başlar, vurmadan önce uyarı işaretleri verir. Aşağıdaki belirtilerden herhangi birini yaşarsanız, hemen 112’yi arayın veya birinden hemen 112”yi aramasını isteyin.

Kalp krizinin belirtileri şunlar olabilir;

  • Göğüste, özellikle de merkezde, birkaç dakikadan fazla süren veya gelip giden rahatsızlık. Rahatsızlık, ağırlık, dolgunluk, sıkışma veya ağrı gibi hissedilebilir
  • Kollar, sırt, boyun, çene veya mide gibi vücudun üst kısımlarında rahatsızlık. Bu, ağrı veya genel bir rahatsızlık gibi hissedilebilir
  • Nefes darlığı; Bu, göğüs rahatsızlığı olsun veya olmasın gelebilir
  • Soğuk terleme, mide bulantısı, kusma, baş dönmesi veya baş dönmesi gibi olağandışı hisler. Kadınların bu tür semptomları yaşama olasılığı erkeklerden daha fazladır.

1. Birinin ambulans çağırmasını sağlayın; Etrafta başkaları varsa, acil tıbbi hizmet çalışanları gelene kadar yanınızda kalmalarını söyleyin. Birinden sizi arabasıyla hastaneye götürmesini istemenin aksine, 112’yi aramak genellikle acil bakım almanın en hızlı yoludur.

2. aspirin alın; Hala bilinciniz yerindeyse, elinizde varsa normal dozda aspirin alın. Aspirin, kanın pıhtılaşmasını yavaşlatır. Kalp krizi sırasında aspirin kanın pıhtılaşmasını yavaşlatır ve oluşabilecek kan pıhtılarının boyutunu en aza indirir.

Kalp krizini durdurmanın hızlı bir yolu var mı?

Hayır, hastanede acil tıbbi tedavi görmeden kalp krizini durdurmanın hızlı bir yolu yoktur. İnternette birçok “hızlı” kalp krizi tedavisi bulacaksınız. Ancak, bu “hızlı” tedaviler etkili değildir ve acil tıbbi tedaviyi geciktirerek tehlikeli olabilir.

Kalp krizi ile ilişkili risk faktörleri nasıl azaltılır?

Yaşlanma, cinsiyet (erkekler daha yüksek risk altındadır) ve kalıtım gibi tüm kalp krizi risk faktörlerini kontrol edemezken, kontrol edebileceğiniz bazı faktörler vardır. Kalp krizi riskinizi önlemek için:

  • Sigarayı bırakın ve sigaraya maruz kalma oranınızı en aza indirin
  • Beslenmenizi değiştirerek, kilo vererek, ilaç alarak veya bunların bir kombinasyonunu yaparak yüksek kan kolesterolünüzü ve yüksek tansiyonunuzu kontrol altına alın
  • Her gün fiziksel olarak aktif kalın
  • Fazla kilolu veya obezseniz kilonuzu kontrol edin
  • Şeker hastalığınız varsa, tedavi planınıza sadık kalarak ve kan şekerinizi yöneterek dikkatli olun
  • Derin nefes alma veya yoga gibi rahatlama tekniklerini uygulayarak hayatınızdaki stresin üstesinden gelin veya konuşma terapisini deneyin
  • Alkol tüketiminizi sınırlayın
  • Çeşitli vitamin ve mineraller açısından zengin, sağlıklı ve dengeli bir diyet yapın
Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir