Kahvenin en önemli 13 faydası

Kahve, dünyanın en popüler içeceklerinden biridir. İçerdiği yüksek antioksidanlar ve faydalı besinler sayesinde oldukça sağlıklı görünmektedir. Araştırmalar, kahve içenlerde birçok ciddi hastalık riskinin çok daha düşük olduğunu gösteriyor.

Haber Merkezi / Kahve, birçok etkileyici sağlık yararına sahip, dünya çapında oldukça popüler bir içecektir. Günlük bir fincan kahve sadece daha enerjik hissetmenize, yağ yakmanıza ve fiziksel performansı iyileştirmenize yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda tip 2 diyabet, kanser ve alzheimer ve parkinson hastalığı gibi çeşitli durum riskinizi de azaltabilir.

Aslında kahve, uzun ömürlülüğü bile artırabilir. Tadını beğenirseniz ve kafein içeriğini tolere ederseniz, gün boyunca kendinize bir veya daha fazla bardak kahveden mahrum etmeyin.

İşte kahvenin en önemli 13 sağlık faydası.

1. Enerji seviyelerini artırabilir ve sizi daha akıllı hale getirebilir

Kahve, insanların daha az yorgun hissetmesine ve enerji seviyelerini artırmasına yardımcı olabilir. Bunun nedeni , dünyada en çok tüketilen psikoaktif madde olan kafein adlı bir uyarıcı içermesidir. Kahve içtikten sonra, kafein kan dolaşımınıza emilir. Oradan beyninize gider. Beyinde kafein, inhibe edici nörotransmiter adenozini bloke eder. Bu olduğunda, norepinefrin ve dopamin gibi diğer nörotransmiterlerin miktarı artar ve bu da nöronların ateşlenmesinin artmasına neden olur. İnsanlarda yapılan birçok kontrollü çalışma, kahvenin hafıza, ruh hali, uyanıklık, enerji seviyeleri, reaksiyon süreleri ve genel zihinsel işlev dahil olmak üzere beyin işlevinin çeşitli yönlerini iyileştirdiğini göstermektedir.

2. Yağ yakmanıza yardımcı olabilir

Kafein, hemen hemen her ticari yağ yakıcı takviyede bulunur – ve bunun iyi bir nedeni vardır. Yağ yakmaya yardımcı olduğu kanıtlanmış birkaç doğal maddeden biridir. Birkaç çalışma, kafeinin metabolizma hızınızı yüzde 3-11 oranında artırabildiğini göstermektedir. Diğer çalışmalar, kafeinin özellikle obez bireylerde yağ yakımını yüzde 10 ve zayıf insanlarda yüzde 29 kadar artırabildiğini göstermektedir. Ancak uzun süreli kahve içenlerde bu etkilerin azalması mümkündür.

3. Fiziksel performansınızı artırabilir

Kafein, sinir sisteminizi uyararak yağ hücrelerinin vücut yağını parçalamasını. Ama aynı zamanda kanınızdaki epinefrin (adrenalin) seviyelerini de arttırır. Bu, vücudunuzu yoğun fiziksel efor için hazırlayan savaş ya da kaç hormonudur. Kafein vücut yağını parçalayarak serbest yağ asitlerini yakıt olarak kullanılabilir hale getirir. Bu etkiler göz önüne alındığında, kafeinin fiziksel performansı ortalama olarak yüzde 11–12 artırması şaşırtıcı değildir. Bu nedenle, spor salonuna gitmeden yaklaşık yarım saat önce güçlü bir fincan kahve içmek mantıklıdır.

4. Temel besin öğeleri içerir

Kahve çekirdeklerindeki besin maddelerinin çoğu, bitmiş demlenmiş kahveye dönüşür. Tek bir fincan kahve şunları içerir;

  • Riboflavin (B2 vitamini)
  • Pantotenik asit (B5 vitamini)
  • Manganez ve potasyum
  • Magnezyum ve niasin (B3 vitamini)

Bu çok önemli bir şey gibi görünmese de, çoğu insan günde birkaç bardaktan hoşlanır – bu miktarların hızla artmasına izin verir.

5. Tip 2 diyabet riskinizi düşürebilir

Tip 2 diyabet, şu anda dünya çapında milyonlarca insanı etkileyen önemli bir sağlık sorunudur. İnsülin direncinin neden olduğu yüksek kan şekeri seviyeleri veya insülin salgılama kabiliyetinin azalması ile karakterizedir. Bazı nedenlerden dolayı, kahve içenlerin tip 2 diyabet riski önemli ölçüde azalmıştır .

6. Sizi alzheimer hastalığı ve demanstan koruyabilir

Alzheimer hastalığı, en yaygın nörodejeneratif hastalıktır ve dünya çapında demansın önde gelen nedenidir. Bu durum genellikle 65 yaşın üzerindeki insanları etkiler ve bilinen bir tedavisi yoktur. Bununla birlikte, hastalığın ortaya çıkmasını önlemek için yapabileceğiniz birkaç şey var. Bu, sağlıklı beslenmek ve egzersiz yapmak gibi olağan şüphelileri içerir, ancak kahve içmek de inanılmaz derecede etkili olabilir. Birkaç çalışma, kahve içenlerin alzheimer hastalığı riskinin yüzde 65’e kadar daha düşük olduğunu göstermektedir.

7. Parkinson riskinizi azaltabilir

Parkinson hastalığı, alzheimer’ın hemen arkasındaki en yaygın ikinci nörodejeneratif durumdur. Beyninizde dopamin üreten nöronların ölümünden kaynaklanır. Alzheimer’da olduğu gibi, bilinen bir tedavisi yoktur, bu da onu önlemeye odaklanmayı çok daha önemli kılar.

8. Karaciğerinizi koruyabilir

Karaciğeriniz, yüzlerce önemli işlevi yerine getiren harika bir organdır. Hepatit, yağlı karaciğer hastalığı ve diğerleri dahil olmak üzere bazı yaygın hastalıklar öncelikle karaciğeri etkiler. Bu koşulların çoğu, karaciğerinizin büyük ölçüde yara dokusu ile değiştirildiği siroza yol açabilir. İlginç bir şekilde kahve siroza karşı koruma sağlayabilir – günde 4 veya daha fazla bardak içen kişiler yüzde 80’e kadar daha düşük risk taşır.

9. Depresyonla savaşabilir

Depresyon, yaşam kalitesinin önemli ölçüde düşmesine neden olan ciddi bir zihinsel bozukluktur. Kahve, depresyon geliştirme riskinizi düşürüyor ve intihar riskini önemli ölçüde azaltabilir.

10. Bazı kanser türlerinin riskini azaltabilir

Kanser, dünyanın önde gelen ölüm nedenlerinden biridir. Vücudunuzdaki kontrolsüz hücre büyümesi ile karakterizedir. Kahvenin iki tür kansere karşı koruyucu olduğu görülüyor; karaciğer ve kolorektal kanser.

Karaciğer kanseri, dünyada kanser ölümlerinin üçüncü önde gelen nedenidir, kolorektal kanser ise dördüncü sıradadır. Araştırmalar, kahve içenlerin karaciğer kanseri riskinin yüzde 40’a kadar daha düşük olduğunu gösteriyor.

11. İnme riskini azaltabilir

Genellikle kafeinin kan basıncınızı artırabileceği iddia edilir. Bu doğrudur, ancak yalnızca 3-4 mm / Hg artışla, etki küçüktür ve düzenli olarak kahve içerseniz genellikle kaybolur. Bununla birlikte, bazı insanlarda devam edebilir, bu nedenle yüksek tansiyonunuz varsa bunu aklınızda bulundurun. Bununla birlikte, araştırmalar kahvenin kalp hastalığı riskinizi artırdığı fikrini desteklemiyor. Aksine, kahve içen kadınların riskinin azaldığına dair bazı kanıtlar vardır. Bazı araştırmalar ayrıca kahve içenlerin inme riskinin yüzde 20 daha düşük olduğunu gösteriyor.

12. Daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilir

Kahve içenlerin birçok hastalığa yakalanma olasılığının düşük olduğu göz önüne alındığında, kahvenin daha uzun yaşamanıza yardımcı olabileceği mantıklıdır. Birkaç gözlemsel çalışma, kahve içenlerin daha düşük ölüm riskine sahip olduğunu göstermektedir. Birkaç çalışma, kahve içenlerin daha uzun yaşadığını ve erken ölüm riskinin daha düşük olduğunu göstermektedir.

13. Antioksidan kaynağı

Kahve, beslenmenin en sağlıklı yönlerinden biri olabilir. Bunun nedeni kahvenin antioksidan bakımından oldukça yüksek olmasıdır. Araştırmalar, birçok insanın kahveden , meyve ve sebzelerden daha fazla antioksidan aldığını gösteriyor. Aslında kahve, gezegendeki en sağlıklı içeceklerden biri olabilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir