Kadri Yıldırım hayatını kaybetti

23 Mart’ta beyin kanaması geçiren ve Diyarbakır’daki özel bir hastanede tedavi gören Kadri Yıldırım, hayatını kaybetti. Yıldırım, 2015 yılında HDP’den Siirt milletvekili seçilmişti.

Haber Merkezi / Beyin kanaması geçirdikten sonra hastaneye kaldırılan ve 4 gün boyunca yoğun bakımda uyutulan eski HDP milletvekili Prof. Dr. Kadri Yıldırım yaşamını yitirdi. Kadri Yıldırım, 2015 yılında HDP’den Siirt milletvekili seçilmişti.

Yıldırım’ın kitaplarının yayınlandığı Avesta Yayınları’ndan yapılan açıklamada da “Mamoste Kadri Yıldırım ji nav me bar kir. Xatirxwestinek pir bilez û bêwext bû. Em pir xemgîn in. Bir çınar devrildi. Bütün hayatını Kürt çalışmalarına adayan Kadri Yıldırım sonsuzluğa yürüdü. Çok üzgünüz” denildi.

HDP, Yıldırım’ın vefatı nedeniyle yayınladığı başsağlığı mesajında, “Mamoste Kadri Yıldırım’ı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. 26. Dönem Siirt Milletvekilimiz, Akademisyen Kadri Yıldırım’ın hayatını kaybettiğini derin bir üzüntü ile öğrendik. Hayatını Kürt dili çalışmalarına adayan, sayısız bilimsel eseri ardında bırakan, binlerce öğrenci yetiştiren Mamoste Kadri’den çok şey öğrendik. Eserleri, derin birikimi bizimle yaşamaya devam edecek. Yıldırım’a Allah’tan rahmet; ailesine, yakınlarına ve öğrencilerine başsağlığı diliyoruz.”

Kadri Yıldırım kimdir?

Kadri Yıldırım 5 Şubat 1959’da Diyarbakır Lice’de dunyaya geldi. Baba adı Masum, anne adı Hanım’dır. Yıldırım, Siirt Eğitim Yüksekokulunu bitirdi. Harran Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde yüksek lisans ve doktorasını tamamladı.13 yıl öğretmenlik yaptı. 6 yıllık medrese eğitiminin 1 yıla yakın bölümünü Siirt’in Tillo ilçesinde aldı.

Dicle Üniversitesi İlahiyat Fakültesinde görev yaptı. Mardin Artuklu Üniversitesinde Kürdoloji Enstitüsü Müdürü olarak görev aldı. Aynı üniversitenin İlahiyat Fakültesi Kurucu Dekanlığını yaptı. Kürdoloji ve teoloji alanında çalışmalarda bulundu.

Kürt dili, tarihi, edebiyatı ve coğrafyası; Arap ve Fars dilleri, tarihleri, edebiyatları ve coğrafyaları alanlarında 14 kitap yazdı. Ulusal ve uluslararası sempozyumlarda sunduğu birçok makalesi bulunmaktadır. Yıldırım; ileri düzeyde Kürtçe, Arapça ve Farsça, orta düzeyde İngilizce bilmektedir.

 

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir