Kadınların Kemik Sağlığını Etkileyen 10 Şaşırtıcı Şey

Kalsiyumun kemikler için iyi olduğunu biliyor olabilirsiniz, ancak kemik sağlığını etkileyebilecek birkaç şey daha vardır. Genel olarak konuşursak, kadınlar erkeklerden daha küçük iskelet sistemine sahiptir, ancak kemik yoğunluğu söz konusu olduğunda sadece küçük farklılıklar vardır. 

Haber Merkezi / Hamilelik, emzirme ve menopoz gibi kadınlara özgü farklı yaşam evrelerinin tümü kemik yoğunluğunu etkileyebilir. Ancak yaşam tarzı seçimleri, beslenme, bazı ilaçlar ve sağlık koşulları da kadınların kemik sağlığında rol oynayabilir.

Kemikleriniz aslında kemik döngüsü adı verilen bir süreçte sürekli olarak parçalanmakta ve değiştirilmektedir. Bu yüzden onlara bakmanız önemlidir. İşte kemiklerinizin sağlığını etkileyebilecek 10 şaşırtıcı şey.

1. Fiziksel aktivite

Düzenli fiziksel aktivite ve egzersiz, kemik yoğunluğunun korunmasında ve iyileştirilmesinde ciddi rol oynar. Güçlü kasları korumanın kemikleri desteklemeye ve ömür boyu üzerlerine binen stres miktarını azaltmaya yardımcı olması şaşırtıcı değildir.

2. Ergenlik

Ergenlik döneminde vücutta meydana gelen birçok değişiklik vardır. Sadece organlar büyüyüp güçlenmez, aynı zamanda kemiklerin kalınlığı da artar. Aslında, bir kişinin kemik kütlesinin yaklaşık yarısı ergenlik döneminde oluşmaktadır. Bu dönemde kemik büyümesini desteklemeye yardımcı olmak için bol miktarda kalsiyum içeren yiyecekler tüketmek önemlidir.

3. Hamilelik ve emzirme

Gelişmekte olan bir bebeğin çok fazla kalsiyuma ihtiyacı vardır. Aslında anne yeterince kalsiyum alamazsa, bebek ihtiyacı olan kalsiyumu annenin kemiklerinden alacaktır. Hamilelik ve emzirme döneminde kemik sağlığını desteklemeye yardımcı olmak için, beslenmeye her gün en az iki ila üç porsiyon süt ürünü veya eşdeğeri yüksek kalsiyumlu gıdalar dahil etmek önemlidir..

4. Menopoz

Menopoz sadece adet döngüsünün durmasıyla ilgili değildir, menopozla birlikte vücutta meydana gelen birçok başka değişiklik vardır. Menopoz, östrojen ve progesteron üretimi yavaşlamaya başladığında gerçekleşir ve bu tahmin edildiği gibi kemik sağlığını etkileyebilir.

Östrojen kemik sağlığında ciddi bir rol oynar ve menopoz sırasında östrojen seviyesi hızla düşer. Östrojen seviyesi düştüğünde, kemikler kalsiyum ve diğer mineralleri çok daha hızlı kaybeder.

Menopozdan sonraki birkaç yıl boyunca bir kadının kemik kaybı yılda yaklaşık %2’dir. Bu nedenle, kadınlar kalsiyum ve diğer minerallerin kaybı nedeniyle osteoporoz geliştirme konusunda erkeklerden daha büyük bir risk altındadır.

Osteoporoz, iskeletteki kemik miktarının azalmasına neden olan ve kemik yapısını bozan bir hastalıktır.

5. Sigara ve alkol

Uzun süre sigara içmek, kemik yoğunluğunda önemli bir azalmaya neden olabilir. Düzenli yüksek alkol tüketimi, kaslarda ve kemiklerde hasar gibi uzun vadeli ciddi sağlık sonuçlarına neden olabilir.

6. Yaşlanma

Kemik sağlığı söz konusu olduğunda yaşın bir faktör olması şaşırtıcı değildir. Kemik büyümesinin çoğu çocuk ve gençken gerçekleşir, ancak kemik sağlığını iyileştirmek için asla çok genç veya çok yaşlı değilsiniz.  30’dan itibaren sadece kemik kütlesini korumaya odaklanmalı.

7. Beslenme ve kilo

Sağlıklı bir beslenme ve sağlıklı bir kiloyu koruma, kemik bozuklukları riskini azaltmada önemlidir. Bu sadece kalsiyum ve süt ürünleri ile ilgili değil; 5 besin grubunun tümünden yiyecekler dahil eddilmeli.

8. D vitamini seviyesi

Güneşe maruz kalmamak, vücudun kalsiyumu üretmesi için ihtiyaç duyduğu D vitaminini yeterince almadığı anlamına gelebilir. Günlük güneşe maruz kalma, D vitamini seviyesini korumak için çok önemlidir.

9. Tiroid sorunları

Tiroid rahatsızlıkları kadınlarda erkeklerden daha yaygındır. Yüksek konsantrasyonlarda tiroid hormonları, kemik yoğunluğunu etkileyen ve osteoporoza neden olan kemik oluşumundan daha fazla kemik yıkımına yol açabilir. Tiroid rahatsızlıklarını tedavi etmek için kullanılan bazı ilaçlar da kemik sağlığını etkileyebilir.

10. İlaç ve tedaviler

Bazı tedaviler ve ilaçlar osteoporoz gelişme riskini artırabilir. Örneğin meme kanseri, prostat kanseri, epilepsi ilaçları ve bazı antidepresanlar kemik sağlığını etkileyebilir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir