Joe Biden’dan Vladimir Putin’e Ukrayna Uyarısı

ABD Başkanı Joe Biden ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, video konferans yöntemiyle gerçekleşen ve iki saati aşkın süren bir görüşmede Ukrayna’nın doğusundaki yaşanan gerginliği ele aldılar. Beyaz Saray’dan yapılan açıklamada, Başkan Biden’in Ukrayna’daki gerginliğin askeri bir çatışmaya dönüşmesi halinde bunun sonuçları olacağı konusunda Rusya Devlet Başkanı Putin’i uyardığı belirtildi.

Biden’in görüşmede Ukrayna’da yaşanan gerginlikten “ABD ve Avrupalı müttefiklerinin derin kaygı” duyduğunu dile getirdiği kaydedildi. Biden’in bu gerginliğin “askeri bir çatışmaya dönüşmesi halinde ABD ve Avrupa müttefiklerinin güçlü ekonomik ve başka tedbirlerle karşılık vereceğini” açıkça ifade ettiği bildirildi.

Beyaz Saray’ın açıklamasına göre, Biden görüşmede Ukrayna’nın bağımsızlığı ve toprak bütünlüğüne desteğe vurgu yaparken, gerginliğin azaltılması ve diplomasiye geri dönülmesi çağrısı yaptı.

Beyaz Saray video konferansa dair görüntü paylaşmazken, Rus devlet televizyonunda Putin’in Biden ile görüşmesinden bir kesit yayınladı. Söz konusu kesitte, iki liderin birbirini selamladığı, Biden’in Putin’e bir dahaki sefere yüz yüze görüşebilmeyi umduğunu söylediği görüntüler yer aldı.

Rusya’nın haftalardır Ukrayna sınırına on binlerce asker yığması, ABD ve Avrupa’da Rus ordusunun Ukrayna’yı işgal edebileceği endişesi yaratıyor. Rusya’nın Ukrayna’ya saldırabileceğine dair iddialar nedeniyle NATO da alarma geçti. Bu iddiaları reddeden Moskova ise Ukrayna’yı doğudaki ayrılıkçı bölgeler Donetsk ve Luhansk sınırlarına 120 binden fazla asker göndererek, provokasyon yapmakla suçluyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir