İsrail İle Rusya Arasında ‘Hitler Krizi’

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un “Hitler Yahudi’ydi” ve “En büyük Yahudi karşıtları Yahudilerdi” şeklindeki açıklamaları Moskova ve Tel Aviv arasında diplomatik kriz yarattı. İsrail, Rusya’nın Tel Aviv Büyükelçisi’ni pazartesi günü Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı ve Lavrov’un açıklamasını protesto etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov söz konusu ifadeleri, Pazar günü İtalyan TV programı Zona Bianca’ya verdiği röportajda sarf etti. Röportajda Lavrov’a Rusya’nın Ukrayna’yı işgal gerekçesi olarak öne sürdüğü “ülkeyi Nazilerden arındırmak” söyleminin nasıl mümkün olabileceği soruldu.

Rus bakan bu soruya, “Yanılıyor olabilirim ama Hitler’in de Yahudi kökleri vardı. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy’nin Yahudi olması kesinlikle hiçbir şey ifade etmiyor. En büyük Yahudi karşıtlarının, yine Yahudiler olduğu söylenir” diye yanıt verdi.

Nazi Almanyası, İkinci Dünya Savaşı sırasındaki Yahudi Soykırımı ile 6 milyon Yahudiyi öldürmüştü. Rusya tarafından gelen bu açıklama, İsrail siyasetinde tepkiyle karşılandı.

İsrail Başbakanı Naftali Bennett, “Böylesi yalanlar, tarihin en korkunç suçlarından Yahudileri sorumlu tutmak ve böylelikle de Yahudilere zulmedenleri, bu mesuliyetten kurtarmak anlamına gelir. Bugün hiçbir savaş ne Yahudi soykırımıdır ne de soykırım gibidir”

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Yedioth Ahranoth’a verdiği röportajda, Lavrov’un bir İtalyan televizyonuna verdiği demeçte, “(Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir) Zelenskiy’nin Yahudi olduğunu söylüyorlar. Bana göre Hitler’de Yahudi kanı vardı. En büyük Yahudi karşıtları, Yahudilerdir.” ifadelerini değerlendirdi.

Lavrov’un sözlerini “affedilemez, skandal bir açıklama, feci bir tarihi hata” şeklinde tanımlayan Lapid, Rusya’dan özür beklediklerini belirtti. Lapid, Rusya’nın Tel Aviv Büyükelçisi’nin İsrail Dışişleri Bakanlığına “kolay geçmeyecek bir görüşme için çağrılacağını” söyledi.

Öte yandan İsrail’in İsrail’deki Yad Vaşem Soykırım Anma Merkezi Başkanı Dani Dayan da Lavrov’u kınadı. Dayan, “Sözlerinin pek çoğu absürt, yanıltıcı, tehlikeli. Her türlü kınamayı hak ediyor” dedi. Lavrov’un Yahudi soykırımının ters yöne çevrilmesi için uğraştığını belirten Dayan, “Hitler’in Yahudi kökenli olduğuna dair tamamen asılsız bir iddia ile kurbanları suçlulara dönüştürmek istiyor” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, mart ayı sonunda yaptığı bir konuşmada İsrail’in Ukrayna karşısındaki ‘tarafsız’ kalma politikasını eleştirerek, İsrail’in ülkesine silah yardımı yapmasını istemişti.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba da Lavrov’un sözlerine sert tepki gösterdi. Twitter’da yaptığı paylaşımda Kuleba, “Lavrov, Rus seçkinlerinin köklü antisemitist duygularını gizlemekten kendini alamadı. Çirkin sözleri, Başkan Zelenskiy’e, Ukrayna, İsrail ve Yahudi halklarına yönelik bir saldırıdır” dedi.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir