İslam Kültürünün Sembollerinden: Cezayir Kasbahı

UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan ve her yıl dünyanın her yerinden binlerce turisti kendine çeken Cezayir Kasbahı, Akdeniz’in batı kesiminde ve Sahra altı Afrika’da şehir planlaması üzerinde geniş etkisi olan tarihi bir Mağrip şehrinin olağanüstü bir örneğidir.

Haber Merkezi / Yaklaşık 50.000 kişinin yaşadığı ve oldukça engebeli bir alanda yer alan bu yaşam ortamında, geleneksel evler, saraylar, hamamlar, camiler ve tarihi çarşılar hala korunmaktadır.

Cezayir Kasbahı, 16. ve 17. yüzyıllarda Kuzey Afrika, Endülüs ve Sahra altı Afrika’da mimari ve şehir planlaması üzerinde önemli bir etki yapmıştır.

Cezayir Kasbahı, Akdeniz Müslüman kültürünü temsil eden geleneksel bir insan yerleşiminin olağanüstü bir örneğidir.

Kasbah, biçim ve konsept (çok yoğun kentsel planlama), inşaat malzemeleri (toprak tuğla, toprak ve kireç sıva, taş ve ahşap) ve ayrıca kullanım (konut, ticaret, kült) ve popülerlik açısından dikkate değer bir özgünlüğe tanıklık ediyor.

Cezayir Kasbahı, 1992 yılında UNESCO tarafından bir Dünya Mirası olarak ilan edilmiştir.

Cezayir Kasbahı, Cezayir şehrinin kalesi ve kale etrafında yer alan geleneksel meydandır. Daha genel olarak, bir kasbah birçok Kuzey Afrika kenti ve kasabasında yer alan duvarlı kalelerdir.

Akdeniz’e bakan bir plato üzerine inşa edilen Kasbah, bugün ihmal edilen bir alan görünümünde olsa da her yıl dünyanın her yerinden binlerce turisti kendine çekmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir