Iğdır: Küllütepe ve Kültepe Höyüğü

M.Ö. 4000 bin yıldan beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı ve tarih boyunca birçok kavimlerin medeniyet ve kültürlerine ev sahipliği yaptığı bilinen Iğdır’da bir çok tarihi kalıntı bulunmaktadır.

Küllütepe Höyüğü ve Kültepe Höyüğü de Iğdır’da bulanan önemli kalıntılardandır.

Küllütepe Höyüğü; Iğdır’ın Tuzluca İlçesi Tuzluca-Kağızman karayolu Gaziler beldesi sapağında höyük. Aras Vadi’sinde ve orta boyutlu kayalık bir tepe üzerinde yer alan höyük, kaçak kazılar ve eteklerindeki tarım arazileriyle kısmen tahrip edilmiştir. Toplanan çanak çömlekler İlk Tunç Çağ ve Orta Demir Çağı’na aittir.

Kültepe Höyüğü; Iğdır’ın Karakoyunlu İlçesine gidilen karayolunun 5. kilometresinde Melekli belediyesinin 2.5 km kuzeydoğusunda bulunan Kültepe olarak bilinen alanın höyük olduğu tespit edilmiştir.

300 metreye 160-170 metrelik alanda volkanik kökenli kayalık üzerine oturmaktadır, seramik buluntularına göre M.Ö 2.bin seramiğinden Selçuklu ve Osmanlıya çok çeşitli seramik buluntuların yoğun olarak görülmektedir. Tamamen korumasız olan höyük define arayıcıları tarafından yer yer eşilerek tahrip edilmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir