Iğdır: Köroğlu Kalesi

Köroğlu Kalesi; Iğdır’ın Tuzluca İlçesi, Hadimli Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe Merkezi’nden Hadimli Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Hadimli Köyü’nün yaklaşık 3 kın kuzeybatısında 1706 rakımlı tepe üzerinde bulunan Köroğlu kalesi oklukça sarp bir kayalık üzerinde bulunmaktadır.

Kuzeyinden Şedik deresi geçmektedir Kayalığın en üst kısmında yer alan kalenin sur duvarları sağlam olarak günümüze ulaşmamış olmakla beraber moloz taş döküntüsü ve temel izlerinden sur duvarlarının mevcudiyeti takip edilmektedir.

Ayrıca temel izleri görülebilen yapı kalıntıları mevcuttur kalede ana kayaya oyulmuş odacıkların yanında zirve kısmında kaya içerisinden çıkan ve etrafı dörtgen şekilde düzeltilmiş su kaynağı da bulunmaktadır kırmızıdan deve tüyü rengine kadar değişik renklerde bol miktarda seramik buluntusuna rastlanmıştır.

M.Ö. 4000 bin yıldan beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı ve tarih boyunca birçok kavimlerin medeniyet ve kültürlerine ev sahipliği yaptığı bilinen Iğdır’da tarihi bir çok yapı bulunmaktadır.

Bu yapıların içerisinde kalelerde önemli bir yer tutmaktadır: Oğlan Kalesi, Aslanlı Kalesi, Aşık Hüseyin Kalesi, Kız Kalesi, Gedikli I Kalesi, Gedikli II Kalesi, Köroğlu Kalesi, Köroğlu Kalesi, Hasancan Kalesi, Korhan Kalesi, Karakale

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir