Iğdır: Kız Kalesi

Kız Kalesi; Iğdır’ın Tuzluca İlçesi, Bahçecik Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe Merkezi’nden Bahçecik Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Bahçecik Köyü’nün güneyinde bulunan kayalıkların üzerinde bulunur. Yukarı kent olarak bilinen kayalıkların batı bitişiğinde hidroelektrik santrali, kalenin güneyine doğru devam eden kayalıkta da Rağbet Köyü Köroğlu kalesi bulunmaktadır.

Büyük bir bölümü tahrip olan kalenin çok az kısmı günümüze ulaşmıştır. Moloz taş örgülü ve harçlı sur duvarı kalıntısı görülen alanda diğer kalelere nispeten daha az miktarda seramik olduğu gözlemlenmiştir.

M.Ö. 4000 bin yıldan beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı ve tarih boyunca birçok kavimlerin medeniyet ve kültürlerine ev sahipliği yaptığı bilinen Iğdır’da tarihi bir çok yapı bulunmaktadır.

Bu yapıların içerisinde kalelerde önemli bir yer tutmaktadır: Oğlan Kalesi, Aslanlı Kalesi, Aşık Hüseyin Kalesi, Kız Kalesi, Gedikli I Kalesi, Gedikli II Kalesi, Köroğlu Kalesi, Köroğlu Kalesi, Hasancan Kalesi, Korhan Kalesi, Karakale

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir