Iğdır: Gedikli I ve II Kalesi

Gedikli I ve II Kalesi; Iğdır’ın Tuzluca İlçesi, Gedikli Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe Merkezi’nden Gedikli Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Gedikli I Kalesi; Gedikli Köyünün güney yönünde köyden yaklaşık 2 km uzaklıkta yer alan Gedikli I Kalesi batı ve güney-doğu yönünde doğal tahkimli çevreye hâkim bir tepeye konuşlanmıştır.

Oldukça tahrip olduğu gözlenen sur duvarlarının temelleri kalenin doğu yönünde izlenmiştir. Sur duvarı iri yontu taşlarından örülmüştür. Yüzeyde obsidyen ve devetüyü renkli hamına sahip, kendinden astarlı çanak çömlek parçaları görülmüştür.

Gedikli II Kalesi; Gedikli Köyü’nün güney-doğu yönünde köyden yaklaşık 2 km uzaklıkta yer alan Gedikli II Kalesi çevresine yakın bir tepede inşa edilmiştir. Gedikli II kalesi Gedikli I kalesinin yaklaşık 3 kın kuzey-doğusundadır.” 0ldukça tahrip olmuştur.

Kalede yer yer sur ve yapı temel izleri görülmüştür. Kale buluntuları arasında obsidyen ve açık kırmızı ve devetüyü rengi çanak çömlek vardır. Kalenin kuzey-doğu yönünde yaklaşık 3 m genişliğinde antik yol izlenmiştir.

M.Ö. 4000 bin yıldan beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı ve tarih boyunca birçok kavimlerin medeniyet ve kültürlerine ev sahipliği yaptığı bilinen Iğdır’da tarihi bir çok yapı bulunmaktadır.

Bu yapıların içerisinde kalelerde önemli bir yer tutmaktadır: Oğlan Kalesi, Aslanlı Kalesi, Aşık Hüseyin Kalesi, Kız Kalesi, Gedikli I Kalesi, Gedikli II Kalesi, Köroğlu Kalesi, Köroğlu Kalesi, Hasancan Kalesi, Korhan Kalesi, Karakale

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir