Iğdır: Asma Kaya Mezarı

Asma Kaya Mezarı; Iğdır’ın Merkez İlçesi, Asma Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. İl Merkezi’nden Asma Köyü’ne günün belirli saatlerinde toplu ulaşım araçları ile ulaşım sağlanmaktadır.

M.Ö. 4000 bin yıldan beri yerleşim yeri olarak kullanıldığı ve tarih boyunca birçok kavimlerin medeniyet ve kültürlerine ev sahipliği yaptığı bilinen Iğdır’da bir çok tarihi kalıntı bulunmaktadır. Asma Kaya Mezarı da Iğdır’da bulanan önemli tarihi kalıntılardandır.

Gül Mevkii denilen mıntıkada bugün mescit olarak kullanılan orijinalinde kaya mezarı olan bir yapı tespit edilmiştir. Köyün orta kısımlarında yer alan kaya mezarının doğuya bakan girişi daha önce kapalıyken 20-30 sene evvel burada bir mekan olduğu fark edilmiş köylüler tarafından açılıp içi temizlenerek güney duvarına mihrap benzeri bir niş yapıldıktan sonra mescit olarak kullanılmaya başlanmış olduğu görüştüğümüz köylülerce ifade edilmiştir.

Kaya Mezarının; doğu yöndeki girişi moloz taş duvar ve ahşap kapıyla kapatılmıştır, içi iki bölümlü olup kuzey yöndeki bölümün batı duvarında bir adet kline (seki) mevcuttur. Oda yüksekliği 2 m civarında olup güneydeki oda 2.55 m genişliğe 5 m derinliğe sahiptir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir