Iğdır: Armutlu Kaplıcaları

Armutlu Kaplıcaları; Iğdır’ın Armutlu İlçe sınırları içerisinde yer almaktadır. İlçe Merkezi’ne 4 km. mesafedeki kaplıcalara, şehir içi ulaşım araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.

Türkiye’nin 1. derece önemli ve öncelikli kaplıcalarından olan Armutlu Kaplıcası, çevresi ağaç ve makilerle kaplı bir vadide, dere yatağı boyuna sıralanmış çok sayıda kaynaktan oluşmaktadır. Termal Kaplıcalarından sonra keşfedilmiş olmakla birlikte Bizans dönem ’in den beri varlığı bilinmekte ve sularından yararlanılmaktadır. Termal Kaplıcalarına nazaran denize daha yakındır. Bu yakınlık deniz ve kaplıca keyiflerinin bir arada yaşanmasına imkân tanımaktadır, içerisinde doğduğu ormanların gürlüğü ve manzarasının güzelliği Armutlu kaplıcalarının dinlendiriciliğini artırır.

Armutlu kaplıcalarının suyu ülkemizdeki radyoaktivitesi en yüksek olan kaplıca suyudur. Sıcaklığı 57 santigrat de­rece ile 73 santigrat derece arasında değişir. Kaplıcalar­dan banyo, içme ve solunum gibi farklı yollarla yararlanı­labilir. Bölgedeki birçok kaynağın en önemlileri Küpeli ve Hamam’dır.

Çevresinde kurulan turistik tesis ve otel gibi işletmeler sayesinde Armutlu Kaplıcaları geniş bir insan kitlesine hizmet sunmaktadır. Son yıllarda bu tesislere devre mülkler de eklenmiştir. Çok sayıda devre mülk inşa edilmiş, kaplıcaların suyu evlerin içerisine taşınmıştır. Denizin, kaplıcaların ve çeşitli bitki örtüsünün uyumu Armutlunun giderek daha çok insan tarafından ziyaret edilmesine se­bep olmaktadır.

Kaplıcalarının tedavi (endikasyon) özellikleri: Boyun, bel , kalça ve diz kireçlenmeleri, boyun ve bel fıtıkları, mekanik tipte kronik bel ağrıları, sportif yaralanmalar, tendinitler, kronik artritler (Romatoid artrit, Ankilozan spondilit), kas romatizması (Fibromiyalji), felç rehabilitasyonu, diabetik nevraljiler, dolaşım bozuklukları, diz, kalça protez ameliyat sonrası, ortopedik sekeller, sportif yaralanmalar, osteoporoz, kronik idrar yolu iltihapları ve taşları, sindirim sistemi hastalıkları (içme olarak da kullanılır), genel yorgunluk, buhar soluma ile bazı solunum sistemi hastalıkları, vücutta eser miktarda bulunan minerallerin eksikliği, çeşitli cilt hastalıklarından bazıları.

Kısaca; Kaplıca suyunun romatizmal hastalıklar, dolaşım hastalıkları, kırık sekelleri, cilt hastalıkları, siyatik ve her türlü nevralji, çeşitli felçler, adale hastalıkları ve atrofilleri, kadın hastalıkları, hastalık ve ameliyat sonrası rahatsızlıklar ve metabolizma bozukluklarına iyi geldiği görülmektedir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir