İdiyopatik Anafilaksi Hakkında Bilinmesi Gereken Her Şey

Anafilaksi, yaşamı tehdit edebilen ve acil tıbbi tedavi gerektiren şiddetli alerjik reaksiyonların en aşırı şeklidir. Herhangi bir yaş, cinsiyet, ırk ve boydaki herkesi etkileyebilir. Alerjik reaksiyonlar, vücudun bağışıklık sistemi, yanlış bir şekilde tehdit olarak algıladığı bir gıda veya maddenin varlığına tepki olarak uygunsuz tepki verdiğinde ortaya çıkar.

Haber Merkezi / Bu olduğunda, histamin içeren kimyasallar, depolandıkları kan ve dokulardaki hücrelerden salınır. Bunlar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere ciddi semptomlara neden olabilir:

  • Kurdeşen veya ısırgan döküntüsü
  • Boğazda ve/veya ağızda şişme
  • Nefes almada zorluk
  • Şiddetli astım
  • Şiddetli karın ağrısı, bulantı ve kusma

Anafilaksi semptomları tipik olarak gıda veya maddeye maruz kaldıktan sonra saniyeler veya dakikalar içinde başlar, ancak nadir durumlarda bir saat veya daha fazla gecikme olabilir.

İdiyopatik anafilaksi nedir?

Anafilaksi, herhangi bir hasta için aniden ortaya çıkan ve hızla ilerleyen korkutucu bir olaydır. Tanısal bir araştırmadan sonra doktor bir hastanın alerjisi için bir tetikleyici tanımlayamazsa, idiyopatik anafilaksi terimi kullanılır.

İdiyopatik anafilaksi semptomları, tetikleyicinin bilindiği vakalardan farklı değildir ve tüm anafilaksi vakalarında olduğu gibi idiyopatik anafilaksi de yaşamı tehdit etme potansiyeline sahiptir.

Gözden kaçan bir alerji olasılığı her zaman akılda tutulmalıdır, ancak idiyopatik anafilaksi adı, harici bir tetikleyici olmadığı ve nedenin bağışıklık sisteminin tepkiselliğinde geçici bir artış olduğu anlamına gelir.

Ataklar sıklıkla meydana geldiğinde, oral steroid ile birkaç haftalık tedavi endike olabilir. Bu artan reaktivite genellikle birkaç hafta veya ay içinde düzelir, ancak bazı durumlarda durumun düzelmesi bir veya iki yıl sürebilir.

Tanı konulduktan sonra, hastaya EpiPen, Jext veya Emerade gibi enjekte edilebilir adrenalin verilmesi muhtemeldir. Çoğu hasta bu enjektörlerin kullanımını kolay bulur, ancak bunları nasıl kullanacakları konusunda eğitim almaları gerekir ve hemşireler hastalara enjektörlerini her zaman hemen hazır bulundurmalarını şiddetle tavsiye etmelidir.

Anafilaksiye ne sebep olur?

Anafilaksi belirtileri gösteren bir kişi en kısa sürede aile hekimine görünmeli ve bir alerji kliniğine sevk edilmelidir. Görünüşte hafif vakaların bile tıbbi olarak değerlendirilmesi gerekir çünkü bir sonraki reaksiyon daha şiddetli olabilir.

Bir kez sevk edildikten sonra, bir alerji uzmanı olası tetikleyicileri ekarte etmeye başlayabilir. Tüm maddeler, daha önce güvenli bir şekilde tüketilmiş olsalar bile, örneğin:

  • Yiyecek: Özellikle bir saldırının başlamasından birkaç dakika önce yenirse, baş şüpheli olarak kabul edilmelidir. En yaygın gıda tetikleyicileri kabuklu deniz ürünleri, balık, yer fıstığı, ağaç kuruyemişleri, süt, yumurta ve buğdaydır. Belirli bir gıdadan şüpheleniliyorsa ancak testler negatifse, danışman bu gıdayı araştırmadan çıkarmak için bir gıda testi önerilebilir.
  • Reçeteli ilaçlar: Yıllarca alınan herhangi bir ilaç aniden anafilaksiye neden olabilir. Şüpheli bir ilaç için cilt testleri yapılamıyorsa, hastanın geçici olarak ilacı dışlaması ve ardından bir test dozu alması gerekebilir. Bu hastanede gözetim altında yapılmalıdır.
  • Diğer maddeler: Böcek sokmaları ve lateks

Nasıl tedavi edilir?

Herkes, semptomların ve olası nedenlerinin farkında olarak idiyopatik anafilaksiden etkilenenlere yardımcı olabilir. Hiçbir tetikleyicinin kolayca tanımlanamadığı kalıcı semptomlara karşı hepimiz tetikte olmalıyız ve etkilenenleri pratisyen hekimlerini ziyaret etmeye ve daha fazla araştırma için bir alerji uzmanına havale edilmesini istemeye teşvik etmeliyiz.

Etkilenenleri, herhangi bir reaksiyona yol açan saatlerde saat, tarih, yer, tüketim ve aktiviteyi not eden bir günlük ve ayrıntılı hesap tutmaya teşvik etmek de yararlıdır. Tüm bu ayrıntılar, sorunun bir resmini oluşturmaya ve muhtemelen ortak bir konuyu tanımlamaya yardımcı olabilir.

Özetle:

  • Belirtilerin ve ilerlemelerinin farkında olun
  • Etkilenen herkesi bir günlük veya yiyecek günlüğü tutmaya teşvik edin
  • Reçete edilen acil durum ilaçlarının her zaman mevcut olduğundan emin olun. İdiyopatik hastalar için özellikle önemli bir nokta, çünkü bir reaksiyonun nerede ve ne zaman meydana geleceğini tahmin etme olasılıkları daha da düşüktür.
  • Bir adrenalin otomatik enjektörünün nasıl ve ne zaman kullanılacağını öğrenin
  • ABCDE yaklaşımı da dahil olmak üzere anafilaksi için doğru acil müdahale konusunda başkalarını öğrenin ve eğitin.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir