HDP’den Demirtaş’ın Cezasının Onanmasına Sert Tepki

HDP, partinin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve eski İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında verilen cezaların onanmasına sert tepki gösterdi. Konuya ilişkin yapılan açıklamada mahkeme tarafından verilen onama kararının hukuki değil siyasi olduğu vurgulandı.

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi İkinci Ceza Dairesi, İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi’nin HDP Eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği 4 yıl 8 ay; HDP Eski İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder hakkında verdiği 3 yıl 6 ay hapis cezasını onadı.

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ve Sezai Temelli, mahkemenin verdiği karara yaptıkları yazılı açıklamayla tepki gösterdiler.

Mahkeme tarafından verilen onama kararının hukuki değil siyasi olduğu vurgulanan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Bu onama kararının alelacele ve dosyanın öne çekilerek alınmasının tek bir nedeni vardır: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin Demirtaş için vermiş olduğu “derhal tahliye edilmelidir” kararının uygulanmaması için bahane üretmek. Yani karar hukuki değil, tamamen siyasidir.

Bu karar ile Demirtaş “tutuklu” konumundan “hükümlü” konumuna geçmiş ve yürütme tam anlamıyla yargıya hükmederek utanılacak bir kurnazlığa ve hileye imza atmıştır.

Erdoğan, AİHM’in son derece açık olan “Demirtaş tahliye edilmelidir” kararından sadece birkaç saat sonra, “Karar bizi bağlamaz, karşı hamlemizi yapar işi bitiririz” demişti. İşte karşı hamle budur.

Bütün dünyanın gözleri önünde yaşanan bu rezalet, Cumhurbaşkanı’nın yargıyı maşa olarak kullandığının açık kanıtıdır. Artık gizli saklı değil, kameraların önünde yargıya talimat vermektedir. Yargı ise yürütmenin elinde bir araç olduğunu kanıtlamıştır.

“Barışa ve adalete olan inancımızı asla kaybetmeyeceğiz”

Demirtaş ve Önder’in ağzından bugüne kadar “barış” dışında bir sözcük çıkmamıştır. Bizler onların bu ülkenin barışı için söylediği her sözün altına imza atıyor, bunun hesabını hukuk ve demokrasi yolunda soracağımızın sözünü veriyoruz.

Bizler barışa ve adalete olan inancımızı asla kaybetmeyeceğiz. Sevgili Selahattin Demirtaş’ın dediği gibi, tek bir kişi bile kalsak mücadeleye devam edeceğiz.

Bu kararı alan yargı mensupları da, talimatı veren Erdoğan da şunu çok iyi bilsin: Bu halk, bu kararı unutmaz. Bu halk bu kararın sebebinin AKP Genel Başkanı Tayyip Erdoğan olduğunu bilir. Bu halk bu kararın sebebinin Erdoğan’ın Demirtaş korkusundan kaynaklandığını bilir. Bu halk bunun hesabını er ya da geç sorar.”

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir