Hangi Yiyecek Ve İçecekler Kırışıklıkları Azaltmaya Yardımcı Olur?

Vücudunuzun yaşlanma sürecinin doğal bir parçası olan kırışıklıklar, cilt hücresi üretiminin azalması, cilt katmanlarının incelmesi ve kolajen proteinlerinin eksikliği sonucu oluşur.

Haber Merkezi / Kırışıklıklar en sık yüzünüzde, boynunuzda ve kollarınızda bulunurlar, ancak kırışıklıklar vücudunuzun herhangi bir yerinde ortaya çıkabilirler.

Yediğiniz ve içtiğiniz besinler cildinizin daha sağlıklı kalmasına yardımcı olabilir. Cildinizi sağlıklı tutmak kırışıklıkların oluşmasını geciktirebilir. Cildinizin daha sağlıklı olması ve kırışıklıkları en aza indirmek için dengeli beslenmenize aşağıdakileri ekleyin:

  • Su
  • A ve C vitaminleri
  • Protein (kümes hayvanları, balık, yumurta ve yağsız et).

Cazip ve lezzetli olsalar da, cildinizdeki kolajene zarar verebileceğinden, yağ ve şeker oranı yüksek yiyecekler yemekten özellikle kaçının.

Kırışıklıklar hangi yaşta oluşmaya başlar?

Yaşlandıkça, vücudunuzda ince çizgilerin görünmeye başladığını fark edeceksiniz. Bu durum 25 yaşından sonra başlayabilir. Kırışıklık tedavisi arayan kişilerde en sık görülen yaş grubu 40-55 yaş arasıdır. Kırışıklıklar 65 yaşından sonra daha belirgin hale gelirler.

Kırışıklıklara ne sebep olur?

Yavaş cilt hücresi üretimi, cilt katmanlarının incelmesi ve kolajen proteinlerinin eksikliği cildinizde kırışıklıkların oluşmasına neden olur. Cildinizin kırışmasına neden olan birkaç faktör vardır.

Yaşlanma

Kırışıklıklar yaşlanma sürecinin bir yan ürünüdür. İnsanlar yaşlandıkça cilt hücreleri daha yavaş bölünür ve cildinizin orta tabakası olan dermis incelmeye başlar. Dermis, destek ve elastikiyet sunan bir elastin ve kollajen lifleri ağına sahiptir. Bu ağ zamanla gevşeyip çözüldüğünden, cildinizin yüzeyinde çöküntüler oluşur. Yaşlanan cilt ayrıca nemi daha az tutar, yağ salgılamada daha az verimlidir ve iyileşmesi daha yavaştır. Tüm bu faktörler kırışıklıkların gelişimine katkıda bulunur.

Yüz kas kasılmaları

Alnınızda, kaşlarınızın ortasındaki çizgiler (kaş çatma çizgileri) ve göz kenarlarından çıkıntılar (kaz ayakları) küçük kas kasılmaları nedeniyle oluşur. Gülümseme, kaş çatma, gözlerini kısma ve diğer alışılmış yüz ifadeleri, kırışıklıkların daha belirgin hale gelmesine neden olur. Zamanla bu ifadeler yerçekimi ile birleşerek kırışıklıkların oluşmasına katkıda bulunur.

Güneş hasarı

Güneşten gelen ultraviyole (UV) radyasyona aşırı maruz kalmak cildinizin erken yaşlanmasına neden olabilir, bu foto yaşlanma olarak da bilinir. UV ışığına maruz kalmak kolajen liflerini parçalar ve anormal elastin üretimine yol açar. Ultraviyole ışık cilt dokusuna zarar verdiğinde vücudunuz metalloproteinaz adı verilen bir enzim üretir. Bu enzim kolajen oluşturur ve yeniler. Bununla birlikte, süreç sırasında, bazı sağlıklı kolajen lifleri hasar alır ve bu da solar elastosise, yani düzensiz lif oluşumuna neden olur. Kırışıklıklar, yeniden oluşturma işlemi her seferinde daha az verimli bir şekilde tekrar tekrar gerçekleştiğinde gelişir.

Sigara içmek

Sağlıklı cilt sürekli kendini yeniler. Eski kolajen parçalanır ve kendini vücudunuzdan atar, bu da yeni kolajen için yer açar. Araştırmacılar, sigara içmenin yeni kolajen üretiminde bir azalmaya neden olduğunu ortaya koymuştur. Azalan kolajen, kırışıklıkların gelişmesine neden olur.

Çevresel faktörler

  • Partikül madde: Partikül madde, havadaki kir, toz ve duman içeren mikroskobik katı ve sıvıların bir karışımıdır
  • Kurum: Kurum, bir şey yandığında oluşan karbon bazlı mikroskobik, katı bir malzemedir. Araç egzozlarından ve üretim tesislerinden çevrede kurum oluşur
  • Azot dioksit: Azot dioksit, çevrede bulunan bir gazdır. En çok araçların yakınında, endüstriyel üretim tesislerinde, şantiyelerde ve bazı çim ve bahçe ekipmanlarında görülür

Kırışıklıklar nasıl teşhis edilir?

Cildinizin görsel muayenesi kırışıklıkları teşhis eder. Cildinizdeki kırışıklıklar gözle görülür şekilde fark edildiğinden teşhis için doktora gitmenize gerek yoktur. Cildinizdeki kırışıklıkların etkilerini tersine çevirmek için tedavi istiyorsanız, cilt bakımı konusunda uzmanlaşmış bir dermatologla konuşabilirsiniz.

Kırışıklıklar nasıl tedavi edilir?

  • Nem ve dokuyu iyileştirmek ve vücudunuzdaki kolajen proteinlerinin üretimini desteklemek için retinoidler veya reçetesiz cilt bakım ürünleri içeren kırışıklık önleyici kremler
  • Erken yaşlanan cildi onarmak için mikrodermabrazyon (cilt katmanlarını zımparalayarak), dermabrazyon (cilt katmanlarını kazıyarak) ve kimyasal peeling (cildi eriterek) gibi cilt yenileme teknikleri
  • Yüzdeki kırışıklıkları ve güneş hasarı veya aknenin neden olduğu cilt düzensizliklerini azaltmak için lazerle cilt yenileme
  • Kasların kasılmasına ve kırışıklara neden olan kimyasal sinyalleri bloke eden bir ilaç olan botulinum toksin tip A enjeksiyon tedavisi
  • Kıvrımları veya derin kırışıklıkları doldurmak veya kaldırmak için hyaluronik asitten yapılmış dolgu maddeleri
  • Yüzünüzdeki fazla deri ve yağın alınması, doku katmanlarının sıkılaştırılması ve cildinize genç bir görünüm kazandırılması için yüz germe ameliyatı.

Kırışıklıkları nasıl önleyebilirim?

  • Güneşin zarar vermesini önlemek için her gün güneş koruyucu kullanın
  • Bronzlaşma yatakları kullanın
  • Cildinizi günlük olarak nemlendirin
  • Yüzünüzü yıkayın veya makyajı temizlemek için bir temizleyici kullanın
  • Sigara içmeyin
  • Susuz kalmayın
  • Sağlıklı, dengeli beslenin.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir