Hallux Valgus Nedir, Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Halluks Valgus, ayak başparmağında oldukça sık görülen ve yaygınlığı giderek artan ortopedik bir hastalıktır. Ayak başparmağının iç yanındaki kemik çıkıntısını ifade eder.

Kesin nedeni bilinmeyen bu rahatsızlık zamanında tedavi edilmezse sadece başparmağı değil, tüm ayağı ilgilendirebilecek belirtilerle birlikte iş gücü kaybı, yaşam kalitesi bozukluğu ve estetik sorunlara yol açabilir.

Özellikle ailesinde Halluks Valgus öyküsü olan biri genetik yatkınlığı nedeniyle erken yaşlarda önlem almalıdır.

Hallux Valgusun belirtileri nedir?

Ayak başparmağının ayağa birleştiği bölümde kemiksi bir çıkıntı

Ağrı ve hareket kısıtlılığı da olaya eşlik eder

Bu hafif ancak yaygın sorun kadınlarda daha sık görülür. Bazı kişiler genetik olarak bunyona eğilimli olsa da, daha çok yüksek topuklu ve sivri burunlu dar ayakkabıların giyilmesi sonucu oluşur.

Hallux Valgusun nedenleri nedir?

Hallux valgusun meydana gelmesinde genetik faktörler önemli rol oynamaktadır. Bunun yanında topuklu ayakkabılar, on kısmı sivri ayakkabılar ayaklarda deformasyona sebep olmaktadır. Oluşan deformasyonla başparmak etrafında şişlik meydana gelmektedir. Şişlik büyüdükçe ayakkabı içindeki basınç artmaktadır ve kişi zamanla ayakkabı giyemeyecek duruma gelmektedir.

Hallux Valgusun risk faktörleri nedir?

Ailesinde hallux valgus hikâyesi olanlar, topuklu ayakkabı, sivri burunlu ayakkabı kullanımı, yapılan yanlış spor hareketleri hallux valgus açısından risk oluşturmaktadır. Bunun yanında kadınlarda hallux valgus görülme olasılığı daha yüksektir. Bunda kadınların topuklu ayakkabıları çok fazla kullanması önemli bir rol oynamaktadır.

Hallux Valgusun komplikasyonları nedir?

Ayak başparmağında oluşan deformasyon ayakkabı kullanımı zorlaştırmaktadır. Tedavi edilmediğinde diğer ayak parmaklarında da deformasyonlar oluşmakta ve yürümede sıkıntılara sebep olmaktadır. Bunun yanında ayaklarda şişlik ve bursit gelişimi gibi komplikasyonları da bulunmaktadır.

Hallux Valgus için doktor randevusu öncesi neler yapılmalıdır?

Hallux valgus hastalığında çok fazla vakit kaybetmeden doktora başvurmak gereklidir. Ayak başparmağında şişlik meydana geldiğinde ve belirgin şekilde çıkıntılık olduğunda doktor randevunuzu ertelemeyin. Bununla birlikte şikâyetlerinizi doktorunuza doğru şekilde aktarın.

Hallux Valgusun tetkik yöntemleri nelerdir?

Hallux valgus fizik muayene ile anlaşılacağı gibi ayağın birkaç açıdan çekilmiş grafilerinin radyolojik incelemesi ile teşhis konulmaktadır. İnceleme sonucunda tedavi şekli belirlenmektedir.

Hallux Valgusun tedavi yöntemleri nelerdir?

Ayağınıza iyi uyan ayakkabıların kullanımı çoğu kez en iyi çaredir ve bunyonun yarattığı rahatsızlığı önleyebilir. Eğer bursit gelişirse, eski bir ayakkabının bunyonun üstüne gelen bölümünde açılacak bir delik rahatlama sağlayacaktır.

Bunyonun üstüne konacak yumuşak bir yastıkçık yararlı olabilir. Bazı nadir durumlarda fazla kemik dokusunu çıkartmak ve kemiğe eski biçimini vermek için ameliyat yapılabilir.

Hallux Valgus hastaları için yaşam stili önerileri

Hallux valgusa karşı önlem almak için öncelikle ayakkabı tercihine dikkat edilmedir. Hallux valgusun meydana geldiği durumlarda ise önü geniş ve ortopedik ayakkabılar tercih edilmeli topuklu ayakkabı ve önü sivri ayakkabılardan kaçınılmalıdır. Doktorun tavsiyesi doğrultusunda ayak bileğinizi güçlendirecek egzersizler yapabilirsiniz.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir