Halkın Gündemi Ekonomik Kriz: Acilen Çözülmesi Gerekiyor

Yöneylem Araştırma’nın son anketinde Türkiye’de acilen çözülmesi gereken sorunlarının başında ekonomik kriz, enflasyon, hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı geldi. Ankete göre katılımcıların çok büyük bir çoğunluğu ekonomik sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğini düşünüyor.

Ankete katılanların yüzde 52,4’ü “Önümüzdeki seçimler için seçim güvenliğinin yeterli derecede sağlanamayacağına dair bir endişeniz var mı?” sorusuna “Evet, seçimin güvenli ve adil bir şekilde gerçekleştirileceğinden endişe duyuyorum” yanıtını verdi. Yüzde 42,2’lik kesim ise “Hayır, seçim güvenliğiyle ilgili bir sorun olacağını düşünmüyorum” dedi.

Ayrıca yüzde 56,5’lik kesim “Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olması durumunda Recep Tayyip Erdoğan’a oy verir misiniz?” sorusuna “asla oy vermem” şeklinde cevap verdi.

Yöneylem Araştırma, Türkiye’nin 27 ilinden toplam 2400 katılımcıyla gerçekleştirdiği “mart ayı seçmen tercihleri” anketini paylaştı. Yöneylem’in raporunda dikkat çeken veriler yer alıyor.

Anket sonuçlarına göre katılımcıların yüzde 60,6’sı Türkiye’nin kötü yönetildiğini düşünüyor. Öte yandan yüzde 60,8’lik kesim ise parlamenter sisteme geri dönülmesini istiyor.

Ankette yer alan “Geçen yıla göre Türkiye’nin durumu iyi mi, kötü mü oldu?” sorusuna yüzde 88,9’luk kesim “daha kötü” cevabını verdi.

“Sizce Türkiye’nin durumu önümüzdeki bir yıl içinde iyiye mi kötüye mi gidecek?” sorusuna ise yüzde 62,9 “daha kötü olacak”, yüzde 20,9’lik kesim “iyi olacak”, yüzde 7,5 ise “aynı kalacak” dedi.

“Bu pazar milletvekilliği seçimi olsa hangi partiye oy verirsiniz?” sorusunda ise katılımcıların yüzde 25,4’ü AKP derken, CHP diyenlerin oranı yüzde 23 oldu. Rapora göre HDP yüzde 8,2 çıkarken MHP yüzde 5,7’de kaldı. Ayrıca İYİ Parti’nin oy oranı yüzde 11,1 olurken, “Oyumu Türkiye İşçi Partisi’ne (TİP) vereceğim” diyenlerin oranı ise yüzde 1,1.

Millet İttifakı önde

“Meclis çoğunluğunu Cumhur İttifakı mı, Millet İttifakı mı kazanır?” sorusuna ise yüzde 55,6 Millet İttifakı, yüzde 44,4 Cumhur İttifakı cevabı verdi. “Doğrudan hangi ittifaka destek vereceksiniz?” sorusunda ise Millet İttifakı yüzde 37,6, Cumhur İttifakı yüzde 33,9 ve ittifak dışı 15,8 çıktı.

Ayrıca yüzde 56,5’lik kesim “Önümüzdeki Cumhurbaşkanlığı seçiminde aday olması durumunda Recep Tayyip Erdoğan’a oy verir misiniz?” sorusuna “asla oy vermem” dedi.

Ankette dikkat çeken bir diğer veri ise asgari ücrete zam yapılmalı diyenlerin oranı oldu. Rapora göre yüzde 85,3’lük gibi bir ezici çoğunluk asgari ücrete zam yapılması gerektiğini düşünüyor. Asgari ücrete yeni bir düzenleme yapılması gerektiğini düşünmeyenlerin oranı ise 12,8. Yüzde 1,9’luk ise fikrim yok yanıtını verdi.

“Asgari ücret 7 bin lira ve üstü olmalı”

Ankete katılanların yüzde 39,5’i asgari ücretin 7 bin lira ve üstü olması gerektiğini belirtti. Yüzde 24,5’lik kesim asgari ücretin 6 bin ila 7 bin lira arasında olması gerektiğini söylerken, yüzde 5,8 ise “4253 lira olmalı” dedi.

Ankete katılanların yüzde 52,4’ü “Önümüzdeki seçimler için seçim güvenliğinin yeterli derecede sağlanamayacağına dair bir endişeniz var mı?” sorusuna “Evet, seçimin güvenli ve adil bir şekilde gerçekleştirileceğinden endişe duyuyorum” yanıtını verdi. Yüzde 42,2’lik kesim ise “Hayır, seçim güvenliğiyle ilgili bir sorun olacağını düşünmüyorum” dedi.

Öte yandan Türkiye’de acilen çözülmesi gereken sorunlarının başında ise ekonomik kriz, enflasyon, hayat pahalılığı ve geçim sıkıntısı geldi. Ankete göre katılımcıların çok büyük bir çoğunluğu ekonomik sorunların bir an önce çözülmesi gerektiğini düşünüyor.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir