Güney Afrika’daki Sel Felaketinde Can Kaybı 440’ı Aştı

Güney Afrika’nın KwaZulu-Natal eyaletinde başgösteren sel felaketinde hayatını kaybedenlerin sayısı 440’ı aştı. Güney Afrika ordusu, 10 binden fazla askerin arama ve kurtarma çalışmalarına katılacağını açıkladı.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, ulusa sesleniş konuşmasında, eyalet düzeyinde bir afet durumunun yetersiz kaldığını, hükümetin ulusal afet durumu ilan ettiğini bildirdi.

Güney Afrika hükümeti, yetkililerin bölgenin şimdiye kadar gördüğü en ağır sellerden biri olduğunu söylediği felaketin ardından, KwaZulu-Natal’ı felaket bölgesi ilan etmişti.

Eyalet Başbakanı Sihle Zikalala, felakette yaklaşık 4 bin evin tamamen yıkıldığını, 8 binden fazla evin de hasar gördüğünü söyledi. Ziklala en büyük hasarın da kıyı kenti Durban ve etrafındaki bölgelerde görüldüğünü belirtti.

Felakette yaklaşık 300 okul ve bazı sağlık tesisleri de hasar alırken, bazı topluluklara erişim yolların ve köprülerin çökmesi yüzünden tamamen kesildi.

Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Rampahosa da, geçen hafta felaket bölgesine yaptığı ziyaret sırasında, hükümetin altyapının yeniden inşası ve etkilenen tüm ailelere yardım için “hiçbir masraftan kaçınmayacağını” söylemişti.

Ülkenin en büyük lojistik merkezi Durban ağır hasar aldı

Başkan Ramaphosa, ülkenin en büyük limanı ve lojistik merkezi olan Durban Limanı’nın selde ağır hasara uğramasının da alınan bu kararda etkili olduğunu ifade etti.

Ramaphosa, etkilenen bölgelerdeki en acil sorunların temiz su, yiyecek ve barınak sağlanması olduğuna değinerek, “Yerinden olan insanlar için geçici birimlerin sağlanmasına yönelik hazırlıklar sürüyor ve bu birimlerin inşaatının bu hafta sonuna kadar başlaması bekleniyor” dedi.

İklim krizi belirleyici

Yaşanan felaketin etkilerini atlatmak için büyük bir çaba sarf edilmesi gerektiğini aktaran Ramaphosa, “Bu, büyük ve acil bir yardım çabası gerektiren insani bir felakettir” ifadesini kullandı.

Hava durumu uzmanları, iklim değişikliğinin aşırı hava olaylarının sıklaşmasına katkıda bulunuyor olabileceğini söylüyor. Bölgedeki yağışlar hafifledi, ancak geçen Pazartesi günü düşen yağış miktarı Güney Afrika’nın yıllık ortalamasının yüzde 75’iydi.

Sel felaketini tetikleyen hava sistemi, 11 Nisan’da 24 saatten biraz fazla sürede 300 milimetreden fazla yağışa yol açmıştı. Bölge, Nisan’ 2019’da 165, Ekim 2017’de de 108 milimetre yağış almıştı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir