Güney Afrika’da Tespit Edilen Koronavirüs Varyantı Endişe Yaratıyor

Güney Afrika’da tespit edilen koronavirüs varyantı tüm dünyada endişeye neden oluyor. Koronavirüsün B.1.1.529 kodlu bu varyantını “Omicron” olarak adlandıran Dünya Sağluk Örgütü (DSÖ) varyantı “endişe verici” olarak sınıflandırdı. Örgüt, Omicron’un “yüksek bulaşma riskine sahip olduğunu” ve “birçok kez mutasyona uğramış olduğunu” açıkladı.

WHO, ilk belirlemelere göre bu varyantın hastalığı geçiren kişileri tekrar etme potansiyelinin bulunduğunu açıkladı. Örgüt, varyantın özelliklerini tam olarak anlamanın birkaç hafta sürebileceğini duyurdu.

Avrupa’daki ilk vaka dün Belçika’da kayıtlara geçerken bugün de İngiltere’de iki vakaya rastlandı. Almanya ve Çekya, Omicron varyantı olduğundan şüphelendikleri birer vaka tespit ettiklerini açıkladı. Almanya’daki vakanın Güney Afrika’dan, Çekya’daki vakanın ise Namibya’dan gelen kişiler olduğu belirtildi.

Türkiye, İngiltere, AB, Avustralya, Kanada ve ABD’nin de aralarında bulunduğu çok sayıda ülke, Güney Afrika ve bazı komşularından seyahatleri yasakladı veya kısıtladı. BioNTech ve Moderna şirketleri mevcut aşılarının yeni varyanta etkisini incelemeye başladıklarını duyurdu. Moderna ayrıca Omicron’a özel yeni bir hatırlatma dozu üzerinde çalışacaklarını açıkladı.

“Zengin ülkelerin aşı stoklaması pandemiyi uzatıyor”

Varyant, aşının küresel çapta dağılımı konusunda tartışmaları da beraberinde getirdi. Uzmanlar, zengin ülkelerin aşıyı stoklamasının ve az gelişmiş ülkelere aşının ulaşamamasının pandemiyi uzatma tehlikesi barındırdığı konusunda uyardı. Afrika’da nüfusun yüzde 6’sından daha azı koronavirüse karşı tam olarak aşılanmış durumda.

Bu tür dengesizliklerin yeni varyantların oluşumunu hızlandırdığı belirtildi. Southampton Üniversitesi’nden küresel sağlık araştırmacısı Michael Head, “Bu durum, aşı tedarik sürecindeki eşitsizliklerin sonucudur. Aşıların zengin ülkeler tarafından depolanması, kaçınılmaz olarak yine onları etkileyecek” dedi ve G20 ülkelerine aşının küresel paylaşımı konusunda çağrı yaptı.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir