Güneşlenme hakkında bilmeniz gereken her şey!

Dünya’da yaşam Güneş olmadan düşünülemez. Doğal ışık sağlığımız için çok önemlidir. Güneş ışığı vücudumuzun doğal ritmini düzenlemeye yardımcı olur. Bedenimiz yeterince güneş ışığı almadığı zaman sağlığımız şaşırtıcı şekillerde etkileyebilir.

Haber Merkezi / Güneş ışığına aşırı maruz kalmanın cilde zarar verebileceğini duymuş olabilirsiniz, ancak Güneş ışınlarına belirli bir zamanda ve belirli bir şekilde maruz kalmanın oldukça faydalı olabileceğini biliyor musunuz?

Çok sayıda cilt hastalığını iyileştirebilir ve ayrıca ruh halinizi yükseltmeye yardımcı olabilir. Güneş ışınlarına maruz kalma, aynı zamanda güneş banyosu tedavisi olarak da adlandırılır, hastalıklarla mücadelede eski çağlardan beri kullanılmaktadır. Gelin birlikte güneşlenmenin faydalarının neler olduğunu öğrenelim.

Güneş ışığı, vücudun sirkadiyen ritmini korumak için gerekli olan vücuttaki melatonin üretimini düzenlemeye yardımcı olur. Melatonin beynimizin epifiz bezi tarafından salgılanan temel bir hormondur. Bu hormon uyku-uyanıklık döngümüzü düzenler. Melatonin üretimi güneş ışığının yoğunluğundan etkilenir. Geceleri artar, gündüzleri düşer.

Güneşlenme, hormonal seviyeyi kontrol altında tutmaya yardımcı olur ve rahatsızlıkları uzak tutar. Ayrıca güneş ışığına maruz kalmanın azalmasının fiziksel ve psikolojik rahatsızlıklar geliştirebileceği bulunmuştur. Güneş ışınlarına maruz kalmak cildinizi yakmak anlamına gelmez. Kendinizi güneş ışınlarına sağlıklı bir şekilde maruz bırakmanız yeterli. Kendinizi sağlıklı maruziyetten mahrum bırakmak da vücutta D vitamini eksikliğine neden olabilir.

Güneş ışınlarının sağlığa faydaları;

Güneşlenmek vücuttaki kan dolaşımını iyileştirmeye yardımcı olur ve toksinleri vücuttan atar. Kalsiyumun kemikler tarafından emilmesi için de gereklidir. Araştırmalar ayrıca UVB ışınlarının insan vücudunda kan basıncını artırmak için çok önemli olan D3 vitamini sentezini desteklediğini gösteriyor. Bebekler bile güçlü kemikler ve dişler için güneş ışığına maruz kalmalılar.

Güneş ışınlarının benzersiz iyileştirme gücü vardır ve hatta sedef hastalığı, akne ve egzama gibi cilt bozukluklarını tedavi etmek için de faydalıdır. Güneşin ışığı, kan damarlarını temizlemek için cildin derinliklerine nüfuz eder.

Güneşlenme Yöntemleri;

Aklınızda bulundurmanız gereken ilk şey, çok kuvvetli güneş ışığı altında güneşlenmemeniz gerektiğidir. Üstelik terlemeye başlar başlamaz güneş ışınlarından uzaklaşmalısınız.

Güneşlenmek için önce başınızı ıslak bir havluyla örtün. Cildinizin güneş ışığını daha iyi emmesi için iç çamaşırınızla olmalı veya hafif pamuklu giysiler giymelisiniz. Ya uzanın ya da güneşin altında bir yere oturun ve bir süre rahatlayın. Terlemeye başladığınızda, güneş ışınlarından uzaklaşın ve soğuk suyla banyo yapın.

Süre;

Yaz aylarında süre 10-15 dakika, kış aylarında ise 20-30 dakika olmalıdır. Ancak rüzgarlı bir yerde güneşlenmekten kaçınılmalıdır. Güneşlenmek için en iyi zaman sabah 8’den önce ve akşam 5’ten sonradır çünkü bu saatlerde güneş ışınları çok sert değildir.

Dikkat etmeniz gerekenler;

Güneşlenirken aklınızda bulundurmanız gereken birkaç önemli şey var;

  • Bol su için ve güneşlenirken kendinizi nemli tutun
  • Güneşlenirken başınızı ıslak havluyla örtün
  • Güneşlendikten sonra bol su ile banyo yapın
  • Güneşlendikten hemen sonra bir şey yemeyin
  • Bir saatten fazla güneşlenmeyin
  • Güneşlenmeden 2 saat önce hiçbir şey yemeyin
  • Kalp rahatsızlığı olan veya ışığa alerjisi olan kişiler güneşlenmemelidir

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın