Güneş yanığı nasıl tedavi edilir?

Güneş kremi ve giysilerden oluşan koruma olmadan çok fazla güneş ışınlarına maruz kaldığınızda cildiniz yanabilir. Yanan cildi iyileştirmeye ve yatıştırmaya yardımcı olmak için, güneş yanığını fark ettiğiniz andan itibaren tedavi etmeye başlamanız önemlidir.

Haber Merkezi / Yapmanız gereken ilk şey güneşten kaçınmak, kapalı bir ortama girmektir. İçeri girdikten sonra, dermatologların önerdiği ipuçları rahatsızlığı gidermeye yardımcı olabilir:

  • Ağrıyı hafifletmek için sık sık soğuk banyo veya duş alın. Küvetten veya duştan çıkar çıkmaz kendinizi nazikçe kurulayın, ancak cildinizi biraz nemli bırakın. Ardından bir nemlendirici uygulayın. Bu, kuruluğu hafifletmeye yardımcı olabilir.
  • Güneşten yanmış cildi yatıştırmaya yardımcı olması için aloe vera veya soya içeren bir nemlendirici kullanmayı tercih edin. Belirli bir bölge özellikle yanmışsa, bir hidrokortizon kremi uygulamak isteyebilirsiniz.
  • Şişliği, kızarıklığı ve rahatsızlığı azaltmak için aspirin almayı düşünün.
  • Bolca su için; Güneş yanığı, sıvıyı cildin yüzeyine çeker ve vücudun geri kalanında su azalır. Güneş yanığı olduğunuzda fazladan su içmek dehidrasyonu önlemeye yardımcı olur.

  • Cildiniz kabarırsa, kabarcıkların iyileşmesine izin verin. Kabarık cilt, ikinci derece güneş yanığı olduğu anlamına gelir. Cildinizin iyileşmesine ve sizi enfeksiyondan korumasına yardımcı olmak için kabarcıklar oluştuğundan kabarcıkları patlatmamalısınız.
  • İyileşirken güneşten yanmış cildi korumak için ekstra özen gösterin. Dışarıdayken cildinizi kapatan giysiler giyin. Sıkı dokunmuş kumaşlar en iyi sonucu verir; kumaşı parlak bir ışığa tuttuğunuzda, gelen ışığı görmemelisiniz.

Geçici bir durum gibi görünse de, cildin güneşin ultraviyole (UV) ışınlarına çok fazla maruz kalmasının bir sonucu olan güneş yanığı, cilde uzun süreli hasar verebilir. Bu hasar, kişinin cilt kanserine yakalanma riskini artırarak cildi güneşten korumayı kritik hale getirir.

Güneş yanığınız hakkında sorularınız için veya cildinizi güneşten nasıl daha iyi koruyacağınızı öğrenmek için bir dermatologla görüşebilirsiniz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir