Grip Nedir, Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

“İnfluenza” olarak adlandırılan grip virüsünün solunum yollarına yerleşmesi sonucunda meydana gelen Grip, bulaşıcı bir hastalıktır. Toplumda çok sık görülen grip, özellikle kış aylarında ve mevsim geçişlerinde görülmektedir. 

Grip virüsü birkaç gün etkili olduğu gibi, diğer virüslerle etkileşime geçtiğinde haftalarca sürebilir.

Gribin belirtileri nedir?

Grip pek çok belirti göstermektedir. En belirgin özellikleri arasında:

Yüksek ateş
Soğuk ter ve titreme
Burun akıntısı
Hapşırma, kuru öksürük
Baş ağrısı
Eklem ve uzuv ağrıları,
Yorgunluk, bitkinlik hissi
Bulantı, kusma ve ishal (yetişkinlere göre çocuklarda daha sık görülür)

Gribin Nedenleri Nedir?

Gribe neden olan “influenza” virüsü sürekli değişerek vücudun savunma sistemlerini atlatıp vücuda yerleşir ve kuluçkaya yatar. Kuluçka döneminde vücuda yayılır ve grip gerçekleşir. Grip virüsü sürekli değişime uğradığı için kişilerde çabuk yayılmaktadır.

Ancak değişime uğramayan virüslerde vücut daha önce görülen gribe karşı bağışıklık kazanmıştır. Solunum yoluyla bulaşan grip virüsü diğer virüslerle enfekte olduğunda iyileşme süresi uzayabilmektedir.

Gribin risk faktörleri nedir?

Grip, bazı grup ve durumlarda risk faktörü oluşturmaktadır. Risk faktörleri aşağıdaki gibidir:

65 yaş üzeri kişilerde ve çocuklarda grip tehlikeli olabilmektedir.
Sağlık çalışanları sürekli gripli hastalarla ilgilendikleri için risk faktörü taşımaktadırlar.
Huzurevi, askeriye, okul yurtları gibi kalabalık ortamlarda grip daha çabuk yayılmaktadır.
Bağışıklık sistemi güçsüz olanlar gribe daha çabuk yakalanmaktadır. Bunun yanında HIV/AIDS gibi bağışıklık sistemini yavaşlatan hastalıklarda grip çok riskli olmaktadır.
Astım, diyabet ve kalp hastalıkları gibi sağlık sorunları grip riskini artırabilmektedir.
Hamilelikte özellikle 2. ve 3. aylarda gribe yakalanma olasılığı çok yüksektir.

Gribin Komplikasyonları Nedir?

Gribin en sık yaşanan komplikasyonları arasında zatürre gelmektedir. Bunun yanında bronş-akciğer iltihabı, kulak iltihabı, böbrek iltihabı üst çene ve alın kemiği sinüsleri iltihabı diğer komplikasyonlar arasında gelmektedir. Nadir olarak görülse de irinli eklem iltihabı da yer almaktadır.

Grip için doktor randevusu öncesi neler yapılmalıdır?

Ateş, öksürük, hapşırma, burun akıntısı gibi belirtilerle kendini gösteren grip hastalığında, doktor randevusundan önce belirtilerin ve şikâyetlerin iyi gözlemlenmesi gerekmektedir. Ülkemizde grip hafife alınarak çoğu zaman doktor muayenesine gerek duyulmamaktadır. Ancak gelişebilecek komplikasyonlara göre mutlaka doktora başvurulmalıdır.

Gribin tetkik yöntemleri nelerdir?

Grip vakalarında tanı koymak oldukça basittir. Genellikle gözlenen belirtilerle grip tanısı konulmaktadır. Gerekli durumlarda boğaz kültürü ve kan testi de yapılmaktadır. Ancak çoğu zaman yapılan fiziksel muayene sonucunda rahatlıkla tanı konur. Kuru öksürük, ateş, kas ve eklem ağrıları gibi belirtiler tanı koymada yol göstermektedir.

Gribin tedavi yöntemleri nelerdir?

Grip belirtileri ortaya çıktıktan ve tanı konulduktan hemen sonra tedaviye başlanması oldukça önemlidir. Bu şekilde hastalığın süreci ve bulaşma durumu da kısalmış olacaktır. Tedavi yöntemleri arasında yatak istirahati, ateş düşürücü ve ağrı kesici ilaçlar verilmektedir. Bunun yanında beslenme ve bol sıvı tüketimi de büyük önem taşımaktadır.

Grip hastaları için yaşam stili önerileri

Grip hastaları, hastalık süresince istirahat etmeli ve etrafındakilerle çok fazla temas etmekten kaçınmalıdır. Ellerini sık sık sabun ile yıkamalı ve beslenmesine dikkat etmelidir. Sık sık üzerini, yastık kılıfını ve çarşafını değiştirmeleri gerekir. Bu süreçte vitamin takviyesi de etkili olacaktır. C vitamini bakımından zengin olan meyveleri tüketebilirler.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir