Graves hastalığı nedir? Belirtileri, Teşhisi, Tedavisi

Graves hastalığı, tiroid hormonlarının aşırı üretimine (hipertiroidizm) neden olan bir bağışıklık sistemi bozukluğudur. Bir takım bozukluklar hipertiroidi ile sonuçlanabilse de, graves hastalığı yaygın bir nedendir. Tiroid hormonları birçok vücut sistemini etkiler, bu nedenle Graves hastalığının belirti ve semptomları çok çeşitli olabilir.

Haber Merkezi / Graves hastalığı herkesi etkileyebilse de, kadınlarda ve 40 yaşın altındaki kişilerde daha yaygındır. Birincil tedavi hedefleri, vücudun ürettiği tiroid hormonlarının miktarını azaltmak ve semptomların şiddetini azaltmaktır.

Graves hastalığının yaygın belirtileri ve semptomları şunlardır;

  • Kaygı ve sinirlilik
  • Ellerde veya parmaklarda ince titreme
  • Isı hassasiyeti ve terlemede artış veya sıcak, nemli cilt
  • Normal beslenme alışkanlıklarına rağmen kilo kaybı
  • Tiroid bezinin büyümesi (guatr)
  • Adet döngülerinde değişiklik
  • Erektil disfonksiyon veya azalmış libido
  • Sık bağırsak hareketleri
  • Şişmiş gözler (Graves ‘oftalmopatisi)
  • Yorgunluk
  • Genellikle ayakların incik veya üst kısımlarında kalın, kırmızı deri (Graves dermopatisi)
  • Hızlı veya düzensiz kalp atışı (çarpıntı)
  • Uyku bozukluğu

Graves oftalmopatisi; Graves hastalığı olan kişilerin yaklaşık yüzde 30’u, Graves oftalmopatisinin bazı belirti ve semptomlarını gösterir. Graves oftalmopatisinde, iltihaplanma ve diğer bağışıklık sistemi olayları, göz çevrenizdeki kasları ve diğer dokuları etkiler. İşaretler ve semptomlar şunlardır;

  • Şişkin gözler
  • Gözlerde sert hisler
  • Gözlerde basınç veya ağrı
  • Kabarık veya geri çekilmiş göz kapakları
  • Kızarık veya iltihaplı gözler
  • Işık hassaslığı
  • Çift görme
  • Görme kaybı

Graves dermopatisi; Graves hastalığının Graves dermopatisi adı verilen nadir bir tezahürü, derinin kızarması ve kalınlaşmasıdır.

Nedenleri;

Graves hastalığına, vücudun hastalıklarla savaşan bağışıklık sistemindeki bir bozukluk neden olur. Buna neyin neden olduğu bilinmiyor.

Bağışıklık sistemi normalde belirli bir virüsü, bakteriyi veya başka bir yabancı maddeyi hedef alacak şekilde tasarlanmış antikorlar üretir. Graves hastalığında – iyi anlaşılmayan nedenlerden dolayı – bağışıklık sistemi, boyundaki hormon üreten bezdeki (tiroid bezi) hücrelerin bir kısmına bir antikor üretir.

Normalde tiroid fonksiyonu, beynin tabanındaki küçük bir bez (hipofiz bezi) tarafından salgılanan bir hormon tarafından düzenlenir. Graves hastalığı ile ilişkili antikor düzenleyici hipofiz hormonu gibi davranır. 

Graves oftalmopatisinin nedeni; Graves oftalmopatisi, nedeni bilinmeyen gözlerin arkasındaki kaslarda ve dokularda belirli karbonhidratların birikmesinden kaynaklanır. Görünüşe göre tiroid fonksiyon bozukluğuna neden olabilen aynı antikor, gözleri çevreleyen dokulara da etkiye sahip olabilir.

Graves oftalmopatisi genellikle hipertiroidizm ile aynı anda veya birkaç ay sonra ortaya çıkar. Ancak oftalmopatinin belirti ve semptomları, hipertiroidizmin başlamasından yıllar önce veya sonra ortaya çıkabilir. Graves oftalmopatisi, hipertiroidizm olmasa bile ortaya çıkabilir.

Risk faktörleri;

Birçok faktör hastalık riskini artırabilir, bunlara aşağıdakiler dahildir;

  • Aile öyküsü; Graves hastalığının aile öyküsü bilinen bir risk faktörü olduğundan, bir kişiyi hastalığa daha duyarlı hale getirebilecek bir gen veya genler vardır
  • Seks; Kadınların Graves hastalığına yakalanma olasılığı erkeklerden çok daha fazladır
  • Yaş; Graves hastalığı genellikle 40 yaşın altındaki kişilerde gelişir
  • Diğer otoimmün bozukluklar; Tip 1 diyabet veya romatoid artrit gibi diğer bağışıklık sistemi bozuklukları olan kişilerde risk artışı vardır
  • Duygusal veya fiziksel stres; Stresli yaşam olayları veya hastalık, risklerini artıran genlere sahip kişilerde Graves hastalığının başlangıcını tetikleyebilir
  • Gebelik; Hamilelik veya yeni doğum, özellikle risklerini artıran genlere sahip kadınlar arasında, bozukluk riskini artırabilir
  • Sigara; Bağışıklık sistemini etkileyebilen sigara kullanımı Graves hastalığı riskini artırır. Graves hastalığı olan sigara içenler de Graves oftalmopatisine yakalanma riski altındadır.

Komplikasyonları;

Graves hastalığının komplikasyonları şunları içerebilir:

  • Hamilelik sorunları; Hamilelik sırasında Graves hastalığının olası komplikasyonları arasında düşük, erken doğum, fetal tiroid disfonksiyonu, zayıf fetal büyüme, maternal kalp yetmezliği ve preeklampsi sayılabilir. Preeklampsi, yüksek tansiyon ve diğer ciddi belirti ve semptomlarla sonuçlanan bir maternal durumdur
  • Kalp rahatsızlıkları; Graves hastalığı, tedavi edilmezse kalp ritim bozukluklarına, kalp kaslarının yapısında ve işlevinde değişikliklere ve kalbin vücuda yeterince kan pompalayamamasına (kalp yetmezliği) yol açabilir
  • Tiroid fırtınası; Graves hastalığının nadir fakat yaşamı tehdit eden bir komplikasyonu, hızlandırılmış hipertiroidizm veya tirotoksik kriz olarak da bilinen tiroid fırtınasıdır. Şiddetli hipertiroidizm tedavi edilmediğinde veya yetersiz tedavi edildiğinde daha olasıdır. Tiroid hormonlarındaki ani ve şiddetli artış, ateş, terleme, kusma, ishal, deliryum, şiddetli halsizlik, nöbetler, düzensiz kalp atışı, sarı deri ve gözler (sarılık), ciddi düşük tansiyon ve koma gibi birçok etkiye neden olabilir. Tiroid fırtınası acil acil bakım gerektirir
  • Kırılgan kemikler; Tedavi edilmeyen hipertiroidizm ayrıca zayıf, kırılgan kemiklere (osteoporoz) yol açabilir. Kemiklerin gücü kısmen içerdikleri kalsiyum ve diğer minerallerin miktarına bağlıdır. Çok fazla tiroid hormonu, vücudunuzun kemiklerinize kalsiyumu dahil etme yeteneğini engeller.

Teşhisi;

Graves hastalığını teşhis etmek için doktorunuz fizik muayene yapabilir ve Graves hastalığının belirti ve semptomlarını kontrol edebilir. Ayrıca tıbbi ve aile geçmişinizi de tartışabilir. Doktorunuz ayrıca aşağıdakileri içeren testler isteyebilir:

Kan testleri; Kan testleri, doktorunuzun tiroid uyarıcı hormon (TSH) düzeylerinizi – normalde tiroid bezini uyaran hipofiz hormonu – ve tiroid hormon düzeylerinizi belirlemesine yardımcı olabilir. Graves hastalığı olan kişiler genellikle normalden düşük TSH seviyelerine ve daha yüksek tiroid hormon seviyelerine sahiptir.

Doktorunuz Graves hastalığına neden olduğu bilinen antikor düzeylerini ölçmek için başka bir laboratuvar testi isteyebilir. Genellikle hastalığı teşhis etmek için gerekli değildir, ancak antikor göstermeyen sonuçlar hipertiroidizmin başka bir nedenini önerebilir

Radyoaktif iyot alımı; Vücudunuzun tiroid hormonları üretmesi için iyota ihtiyacı vardır. Doktorunuz size az miktarda radyoaktif iyot vererek ve daha sonra özel bir tarama kamerası ile tiroid bezinizdeki miktarını ölçerek, tiroid bezinizin iyotu alma hızını belirleyebilir. Tiroid bezi tarafından alınan radyoaktif iyot miktarı, Graves hastalığının veya başka bir durumun hipertiroidizmin nedeni olup olmadığını belirlemeye yardımcı olur. Bu test, alım modelinin görsel bir görüntüsünü göstermek için bir radyoaktif iyot taraması ile birleştirilebilir

Ultrason; Ultrason, vücut içindeki yapıların görüntülerini üretmek için yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanır. Tiroid bezinin büyüyüp büyümediğini gösterebilir. En çok, hamile kadınlar gibi radyoaktif iyot alımına maruz kalamayan kişilerde faydalıdır
Görüntüleme testleri; Graves hastalığının teşhisi klinik bir değerlendirmeden net değilse, doktorunuz CT taraması veya MRI gibi özel görüntüleme testleri isteyebilir

Tedavisi;

Graves hastalığı için tedavi hedefleri tiroid hormonlarının üretimini durdurmak ve hormonların vücut üzerindeki etkisini bloke etmektir. Bazı tedaviler şunları içerir:

Radyoaktif iyot tedavisi; Bu terapi ile ağız yoluyla radyoaktif iyot (radyoiyot) alırsınız. Tiroid hormon üretmek için iyota ihtiyaç duyduğundan, tiroid radyoiyotu tiroid hücrelerine alır ve radyasyon zamanla aşırı aktif tiroid hücrelerini yok eder. Bu, tiroid bezinizin küçülmesine ve semptomların genellikle birkaç haftadan birkaç aya kadar kademeli olarak azalmasına neden olur.

Radyoiyot tedavisi, Graves oftalmopatisinin yeni veya kötüleşmiş semptomları riskinizi artırabilir. Bu yan etki genellikle hafif ve geçicidir, ancak halihazırda orta ila şiddetli göz problemleriniz varsa tedavi önerilmeyebilir.

Diğer yan etkiler arasında boyunda hassasiyet ve tiroid hormonlarında geçici bir artış olabilir. Radyoiyot tedavisi, hamile kadınları veya emziren kadınları tedavi etmek için kullanılmaz.

Bu tedavi tiroid aktivitesinin azalmasına neden olduğundan, vücudunuza normal miktarlarda tiroid hormonu sağlamak için muhtemelen daha sonra tedaviye ihtiyacınız olacaktır.

Anti-tiroid ilaçlar; Anti-tiroid ilaçlar, tiroidin hormon üretmek için iyot kullanmasına müdahale eder.

Beta blokerlar (engeleyiciler); Bu ilaçlar tiroid hormonlarının üretimini engellemez ancak hormonların vücut üzerindeki etkisini engellerler. Düzensiz kalp atışları, titreme, anksiyete veya sinirlilik, ısı tahammülsüzlüğü, terleme, ishal ve kas güçsüzlüğünde oldukça hızlı bir rahatlama sağlayabilirler.

Ameliyat; Tiroidinizin tamamını veya bir kısmını çıkarmak için ameliyat (tiroidektomi veya subtotal tiroidektomi) de Graves hastalığının tedavisi için bir seçenektir. Ameliyattan sonra, vücudunuza normal miktarlarda tiroid hormonu sağlamak için muhtemelen tedaviye ihtiyacınız olacak.

Bu ameliyatın riskleri arasında ses tellerinizi kontrol eden sinire ve tiroid bezinizin yanında bulunan küçük bezlere (paratiroid bezleri) olası hasar dahildir. Paratiroid bezleriniz, kanınızdaki kalsiyum seviyesini kontrol eden bir hormon üretir. Tiroid cerrahisinde deneyimli bir cerrahın gözetiminde komplikasyonlar nadirdir. Bu ameliyattan sonra ömür boyu tiroid ilacı almanız gerekecek.

Yaşam tarzı;

Graves hastalığınız varsa, zihinsel ve fiziksel sağlığınızı bir öncelik haline getirin: İyi beslenmek ve egzersiz yapmak , tedavi sırasında bazı semptomlardaki iyileşmeyi artırabilir ve genel olarak daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Örneğin, tiroidiniz metabolizmanızı kontrol ettiği için, hipertiroidizm düzeldiğinde kilo alma eğiliminiz olabilir. Graves hastalığında kırılgan kemikler de ortaya çıkabilir ve ağırlık kaldırma egzersizleri kemik yoğunluğunun korunmasına yardımcı olabilir.

Stres Graves hastalığını tetikleyebileceği veya kötüleştirebileceği için stresi azaltmak yardımcı olabilir. Müzik dinlemek, sıcak bir banyo yapmak veya yürümek sizi rahatlatmaya ve daha iyi bir zihniyete sokmaya yardımcı olabilir.

Graves oftalmopatisi için; Graves oftalmopatiniz varsa şu adımlar gözlerinizin daha iyi hissetmesini sağlayabilir:

  • Gözlerinize soğuk kompres uygulayın; Eklenen nem gözlerinizi rahatlatabilir
  • Güneş gözlüğü takın; Gözleriniz dışarı çıktığı zaman, ultraviyole ışınlarına karşı daha savunmasız ve parlak ışığa daha duyarlıdır. Başınızın yan taraflarını saran güneş gözlüğü takmak, gözlerinizin rüzgardan kaynaklanan tahrişini de azaltacaktır.
  • Göz damlaları kullanın; Göz damlaları, gözlerinizin yüzeyindeki kuru, kaşıntı hissini giderebilir. Geceleri parafin bazlı bir jel uygulanabilir
  • Yatağınızın başını yükseltin; Başınızı vücudunuzun geri kalanından daha yüksekte tutmak, kafadaki sıvı birikimini azaltır ve gözlerinizin üzerindeki baskıyı hafifletebilir
  • Sigara içmeyin; Sigara içmek Graves’in oftalmopatisini kötüleştirir

Graves dermopatisi için; Hastalık cildinizi etkiliyorsa (Graves dermopatisi), şişliği ve kızarıklığı gidermek için reçetesiz satılan kremler veya hidrokortizon içeren merhemler kullanın. Ek olarak, bacaklarınızda kompresyon sargısı kullanmak yardımcı olabilir.

Ne zaman bir doktora görünmeli?

Bir dizi tıbbi durum, Graves hastalığı ile ilişkili belirti ve semptomlara neden olabilir. Graves hastalığı ile ilgili herhangi bir potansiyel sorun yaşarsanız, hızlı ve doğru bir teşhis için doktorunuza görünün. Hızlı veya düzensiz kalp atışı gibi kalple ilgili belirti ve semptomlar yaşıyorsanız veya görme kaybı geliştirirseniz acil yardım alın.

Dikkat: Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir