Giresun Çocuk Kütüphanesi: Katolik Kilisesi

Giresun, gezilecek yerler ve tarihiyle dikkat çekiyor. Giresun’un Çınarlar mahallesinde bulunan ve Çocuk Kütüphanesi olarak kullanılan yapı aslen Fransız Katolik Kilisesidir. 1800’lü yılların sonlarında inşa edilmiştir.

Kilise kesme taş duvarlarla çevrili bir bahçe içerisinde yer alır. Yapının kuzey cephesi oldukça gösterişli olup, cephe ortasında sivri kemerli girişi vardır. İki kanatlı ahşap kapısı Giresun’daki en güzel 19’uncu yüzyıl kapı örneklerinden biridir.

Doğu cephesinde, kare kesitli çan kulesine geçiş veren düz atkı taşlı ikinci bir kapısı vardır. İç mekânı özgün şeklini günümüze kadar korumuş olup, mahfil kısmı aslına uygun olarak sonradan yenilenmiştir.

Naos zeminini kaplayan karo mozaik döşeme özgün olmakla birlikte üzerindeki bitkisel ve geometrik karakterli süslemeler oldukça dekoratif bir görünüme sahiptir. Cephe düzenlemesi, iç mekan zemin döşemesi, pencere biçimleri ve dekoratif tavanı ile Giresun’daki gayrimüslüm yapılarının en güzel örneklerinden birisidir.

1967 yılından itibaren Çocuk Kütüphanesi olarak kullanılan kilise binası, 2012 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından “Çocuk Kütüphanelerini İyileştirme Projesi’’ kapsamında tadilat ve onarım görmüş, tüm donanım malzemeleri çocukların ilgisine yönelik olarak yenilenmiştir.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir