Frengi Nedir, Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Treponema pallidum subspecies pallidum isimli bakteriinn neden olduğu Frengi (Sifiliz), cinsel yolla bulaşan tehlikeli bir hastalıktır. En önemli bulaşma yolu bu hastalığı taşıyan birisi ile cinsel temastır; tokalaşmak veya elbiselerden hastalık bulaşmaz.

Geçmişte, yaygın bir hastalık olan frengi günümüzde etkili tedaviler sayesinde hızla azalmaktadır.

Frenginin belirtileri nedir?

Frengide bakteri vücuda girdikten sonra belirtiler evre evre ortaya çıkmaktadır.

1.evrede; bakteri kan yolu ile vücuda yayılır. 20-25 gün sonra bakterinin vücuda girdiği bölgede ıslak, etrafı kırmızı ancak ağrı yapmayan sivilce şeklinde yaralar meydana gelmektedir. Bu yaralar genellikle vajinada, genital bölgede, ağız ve dudak kısmında oluşmakta ve 2-3 hafta sonra geçmektedir.

2.evrede; tedavi edilmeyen hastalık bu evrede tüm vücuda yayılmaktadır. Yorgunluk, baş ve eklem ağrıları, el, ayak ve vücudun bazı bölgelerinde döküntüler yaşanmaktadır. İştahsızlık ve kilo kaybı görülür. Kaşlar ve saçlar dökülmeye başlar. Hastalığın bu evresi 1 yıldan fazla sürebilir.

Latent evre: Bu evrede yapılan testlerle hastalığın pozitif ve bulaşıcı olduğu görülür. Pek çok organı etkileyen bakteri vücutta olduğu için bu evre 5-10 yıl sürebilir.

Frenginin nedenleri nedir?

Cinsel yolla bulaşan treponema pallidum adlı bakterinin neden olduğu frengi, yıllarca sinsi şekilde kendini gizleyebilen bir hastalıktır. Tedavi yöntemleri gelişmiş olmasına rağmen son yıllarda cinsel ilişki serbestliğinin artması nedeniyle bu hastalıkta artış gözlemlenmektedir.

Frenginin risk faktörleri nedir?

Erken yaşta cinsel ilişki
Korunmasız şekilde cinsel ilişki
Çok eşli cinsel yaşam
Eşcinsel ilişki
AIDS’e yol açan HIV virüsü ile enfekte olmuş olma gibi faktörler frengiye yakalanma riskini arttırır.

Frenginin komplikasyonları nedir?

Tedavi edilmeyen frengi, vücudun pek çok bölümünü etkilemekte ve hasara yol açmaktadır. HIV enfeksiyonu riskini artırmaktadır. İnme, menenjit, sağırlık, görsel sorunlar, demans gibi bir dizi sorunlara yol açmaktadır.

Bunun yanında kalp-damar hastalıklarına ve kalp kapakçığında iltihaplanmalara neden olmaktadır. Son olarak gebelik durumunda doğmamış bebeğe hastalığın taşınma durumu söz konusudur. Düşük ve ölü doğum yapma gibi komplikasyonları da bulunmaktadır.

Frengi için doktor randevusu öncesi neler yapılmalıdır?

Doktor randevusu öncesinde kesin tanı konulabilmesi için her belirtinin iyi şekilde gözlemlenmesi ve doktora doğru şekilde aktarılması gerekmektedir.

Frenginin tetkik yöntemleri nelerdir?

Hasta şikayetlerinin yanında yapılan kan testi ve klinik belirtilerle tanı konulmaktadır. Bunun yanında genital bölgede veya vücudun diğer bölgelerinde meydana gelen akne şeklindeki yaralardan örnek alınarak mikroskobik incelemesi yapılmaktadır. Bakterinin karanlık saha mikroskobik varlığıyla tanı konulmaktadır.

Frenginin tedavi yöntemleri nelerdir?

Pek çok hastalık çeşidinde olduğu gibi frengide de erken teşhis çok önemlidir. Kendini çok iyi gizleyen bir hastalık olduğu için tedavide geç kalmamak önem taşımaktadır. Doktorun hastaya özel uygulayacağı penisilin, doksisiklin, tetrasiklin türü antibiyotiklerle frengi tedavi edilmektedir.

Hastalık sırasında tedavinin işe yarayıp yaramadığını anlamak için testlere devam edilmektedir. Tedaviden 2 gün sonra bulaşıcı olma durumu ortadan kaybolur. Tedavi edilen kişinin ve partnerinin de mutlaka muayene olması gerekmektedir.

Düz Taban nedir, belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?

Bariyer yöntemlerin (prezervatif) kullanımı frengi gibi cinsel yolla bulaşan pek çok hastalığın önüne geçmede etkili olacaktır. Bunun yanında tek eşlilik de hastalığa yakalanma riskini azaltacaktır. Kan nakli yapılacak durumlarda kanın uygun testlerden geçtiği mutlaka kontrol edilmelidir.

Not: Sunulan bilgilerin amacı herhangi bir hastalığı teşhis veya tedavi etmek, iyileştirmek veya önlemek değildir. Tüm bilgiler yalnızca genel bilginize yöneliktir, tıbbi tavsiye veya belirli tıbbi durumların tedavisinin yerine geçmez. Uygulamadan önce bu bilgileri doktorunuzla görüşün.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir