Fransa’da İkinci Macron Dönemi

Fransa’da sandık çıkış anketlerine göre oyların yüzde 58,2’sini alan Cumhuriyet Yürüyüşü’nün (En Marche) adayı Emmanuel Macron aşırı sağcı Ulusal Birlik Partisi (RN) lideri Marine Le Pen karşısında galip gelerek ikinci kez Fransa’nın Cumhurbaşkanı seçildi.

Haber Merkezi / Emmanuel Macron, ilk turda oyların yüzde 27,85’ini, Marine Le Pen ise yüzde 23,15’ini almış ve ikinci tura kalmışlardı.

İçişleri Bakanlığı Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ikinci turuna katılım oranının saat 17:00 itibarıyla yüzde 63,2 olduğunu açıkladı. Bu oran bir önceki seçimlere göre düşük. 2017 yılında seçimlerde katılım oranı yüzde 69,4 olmuştu.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda aday gösteren çok sayıda siyasi parti, sağ popülist Le Pen’e karşı ikinci turda seçmenlere Macron’u tercih etmesi yönünde çağrıda bulunmuştu. Benzeri bir ortak cephe en son Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapıldığı 2017’de de oluşmuştu.

Macron’un, babası da tanınmış bir aşırı sağcı politikacı olan rakibi Marine Le Pen, bu seçimlerde eski yıllara göre görece ırkçı ve aşırı açıklamalardan kaçındıysa da Fransa’da Fransızların yabancılara göre önceliği olmasının anayasaya alınmasını talep etmesiyle dikkat çekti. Le Pen sosyal yardım veya konut gibi alanlarda Fransızlara öncelik tanınmasını savundu.

Fransa’da cumhurbaşkanı beş yıllık bir dönem için seçiliyor. Doğrudan seçilmesi sebebiyle meşruluğu da yüksek olan cumhurbaşkanı ülkede siyasi gidişata en fazla yön veren kişi. Mecliste çoğunluğu elinde tutan gruptan hükümet başkanını atayabildiği gibi, gerekli gördüğü dönemlerde meclisi dağıtma yetkisine sahip.

Fransa’da cumhurbaşkanı, 6 Kasım 1962 tarihinde yapılan anayasa değişikliğinden bu yana halk tarafından doğrudan seçiliyor. İkinci Dünya Savaşı sırasında Nazilere karşı Fransız direnişinin sembolü olan General Charles de Gaulle, 1965 yılında bu sistemle seçilen ilk cumhurbaşkanı olmuştu.

Paris’te konuşan Le Pen, sonucun partisi için hala bir zafer olduğunu söyledi ve Haziran ayındaki parlamento seçimleri için gelişim kaydettiklerini belirtti. Seçim sonuçlarına saygı duyduğunu belirten Le Pen, siyasetteki mücadelesine devam edeceğini sözlerine ekledi. Marine Le Pen, kendisine oy verenlere teşekkür ettiği konuşmasında, “Fransızları asla yüzüstü bırakmayacağız” dedi.

Macron’un hükümetinde yer alan Avrupa Bakanı Clément Beaune, seçim sonuçlarına ilişkin Reuters’a yaptığı açıklamada, aşırı sağın yüzde 40 oy aldığını hatırlatarak, “Çalışmaya devam etmemiz gerekiyor” dedi.

İlk turda Macron ve Le Pen’in gerisinde yarışı üçüncü bitiren solcu aday Jean-Luc Mélenchon, Macron’un Beşinci Fransız Cumhuriyeti’nin “en kötü biçimde seçilen cumhurbaşkanı” olduğunu savundu.

Macron’un “çekimserler, boş oylar ve hatalı oy pusulaları ile dolu bir okyanusta yüzdüğünü” belirten Melenchon, “Macron, modern Fransız cumhurbaşkanları arasında en narin zaferi elde etti.”  dedi. Melenchon, Macron’un çarpık bir seçimde, baskı altında seçildiğini savundu.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir