Filipinler’i Nalgae Fırtınası Vurdu: En Az 150 Can Kaybı

Her yıl ortalama 20 fırtına ve tayfunun gerçekleştiği Filipinler’de, son olarak etkili olan Nalgae tropik fırtınası nedeniyle oluşan sel ve heyelanlarda ölü sayısı 150’ye yükseldi. Filipinler’de, 2013 etkili olan Haiyan Tayfunu’nda 6 binden fazla kişi yaşamını yitirmiş ve büyük yıkım yaşanmıştı.

Bianet’in aktardığına göre, Filipinler Devlet Başkanı Ferdinand Marcos Jr., fırtınadan etkilenen Calabarzon, Bicol, Batı Visayas ve Bangsamoro bölgelerinde acil yardımları hızlandırmak ve yerel ve merkezi yönetimler arasında koordinasyonu kolaylaştırmak amacıyla 6 aylık afet durumu ilan etti.

Marcos Jr. arama kurtarma ve acil yardım ekiplerine çalışmalarını hızlandırmaları ve halkın mağduriyetinin ivedilikle giderilmesi talimatı verdi.

Marcos Jr. tropik fırtınadan özellikle etkilenen Bangsamoro bölgesindeki heyelanlarının sebebinin “ağaçların kesilmesi ve iklim değişikliği” olduğunu söyledi.

Yerel yöneticilere ağaç dikme çağrısında bulunan Marcos Jr. “Yapmaya ihtiyacımız olan şey bu” dedi: “Bunu sürekli duyup duruyoruz. Fakat hâlâ ağaç kesmeye devam ediyoruz. Sonra da bu oluyor, böyle heyelanlar oluyor.”

Nalgae tropik fırtınasının 28 Ekim’den bu yana devam ettiği Filipinler’deki sel ve heyelanlarda ölü sayısı 150’ye yükseldi.

Bugün de (3 Kasım) şiddetli yağışların beklendiği ülkede tropik fırtına ve beraberinde getirdiği sel ve heyelanlardan yaklaşık 4 milyon kişi etkilendi. Ulusal Afet ve Risk Azaltma ve Yönetim Merkezi, 1,2 milyon kişinin de evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı.

France 24 haber sitesinin aktardığına göre, en az 128 kişinin yaralandığı ülkede, 36 kişi halen kayıp. Hayatını kaybedenlerden 63’ü ise Filipinler’in güneyindeki Bangsamoro Özerk Bölgesi’nden.

Sel ve heyelanların etkili olduğu bölgelerle ilgili son durumu paylaşan Bölgesel Sivil Savunma Şefi Naguib Sinarimbo, “Sel baskınları ve heyelanların yaşandığı alanlarda toprak hala ıslak; dolayısıyla, hızla daha fazla erozyon meydana gelebilir” dedi: “Yıkıntılar ve kayalar, su baskınlarının güzergahındaki su yolları ve nehirleri tıkadı. Yani, buralar kolaylıkla taşabilir.”

Filipinler’de 6 aylık “afet durumu”

Anadolu Ajansı’nın (AA) aktardığına göre, Nalgae tropik fırtınasının etkili olduğu Filipinler’de 151 bin 162 ev ile 367 köprü ve yol gibi yapıların yanı sıra yaklaşık 70 bin hektarlık tarım alanı da hasar gördü.

Paylaşın

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir